A CCEE elnöksége nyilatkozatban fejezte ki közelségét a minszki érsekhez

Kitekintő – 2020. szeptember 3., csütörtök | 20:53

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöksége szeptember 3-án nyilatkozatot tett közzé azzal kapcsolatban, hogy a Belarusz Köztársaság határőrei augusztus 31-én megtagadták a belépést a Lengyelországból hazatérni szándékozó Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mahiljovi érsektől, a Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnökétől.

A CCEE elnöksége Európa püspökei nevében kifejezi közelségét Kondrusiewicz érsekhez és a belarusz egyházhoz ebben a kényes helyzetben, és csatlakozik Ferenc pápa felhívásához a „párbeszédre, az erőszak elutasítására, valamint az igazságosság és a törvény tiszteletben tartására”. A tanács elnöksége a pápával együtt „minden belaruszt a Szűzanya, a Béke Királynője oltalmára bíz”.

A CCEE elnöksége imádkozik a szeretett főpásztorért és az egész belarusz közösségért, ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy a minszk-mahiljovi érsek mielőbb hazatérhet és folytathatja püspöki szolgálatát. A nyilatkozatban végül arra buzdítanak mindenkit, hogy kötelezze el magát a konfliktus békés megoldása mellett, és haladjon tovább a párbeszéd útján az egyének és az egész társadalom érdekében.

Tadeusz Kondrusiewicz érsek a belaruszi elnökválasztás nyomán kezdődő tiltakozási hullámban többször intézett felhívást az ország vezetőihez, melyben megbékélésre, az erőszak leállítására és a foglyok szabadon bocsátására szólított, illetve augusztus 30-án nemzeti imádságra hívta a katolikusokat és minden jó szándékú embert. A belarusz hatóságok nemteszését jelezte, hogy több katolikus templom bejáratát elbarikádozták. Az orosz ortodox egyház szinódusa augusztus 25-én felmentette hivatalából a belarusz ortodox egyház vezetőjét, Pavel minszki és zaszlavi metropolitát, aki korábban csatlakozott a katolikus érsek békefelhívásához. Helyére Veniamin bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki. 

Augusztus 31-én, hétfőn Tadeusz Kondrusiewicz érsek lengyelországi szolgálati útjáról tartott haza. Kuźnica Białostok-Bruzgi határátkelőhelyen a Belarusz Köztársaság határőrei magyarázat nélkül megtagadták a belarusz katolikus püspöki kar elnökétől, hogy beléphessen az országba.

A Belarusz Katolikus Egyház múltjáról és jelenéről bővebben Pintér Gáborral, a Belarusz Köztársaság korábbi apostoli nunciusával készült interjúnkból tájékozódhat.

Forrás: CCEE

Fotó: Shchyhlinskaya Aliaksandra/CCEE

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria