A nyolcvan éve megfogalmazott Kamalduli kódexről tartanak konferenciát Olaszországban

Kitekintő – 2023. július 22., szombat | 13:01

A Kamalduli kódex (Codice di Camaldoli) egy gazdaságpolitikai tervezet, amelyet 1943 nyarán iránymutatásul készítettek az akkor megalakuló olasz kereszténydemokrata párt gazdaságpolitikájához. A 20. századi olasz katolicizmus e jelentős dokumentuma megszületésének nyolcvanadik évfordulója kapcsán rendezett konferencia július 21-én kezdődött a toszkánai Camaldoli kolostorban.

A konferenciát Matteo Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke, valamint Tiziano Torresi, a L'Università degli Studi Roma Tre professzora nyitotta meg. Az eseményen Sergio Mattarella olasz államfő is jelen volt.

A többek között az Olasz Püspöki Konferencia, a toszkán püspökök, a kamalduli rend és a Toscana Oggi kiadó által támogatott program nyolcvan évvel annak megszületése után a 20. századi olasz politikai katolicizmus egyik legjelentősebb dokumentumát kívánja megünnepelni, amelynek egy frissített, újragondolt változatát is bemutatják a konferencián.

A konferencia első napján egy történelmi dokumentumokat bemutató fotókiállítást is megnyitottak, melyen többnyire a kamalduli rend archívumából származó fényképek láthatóak.

Az olasz kereszténydemokrata párt a II. világháború után több kormányzati cikluson át a legnagyobb olasz kormánypárt volt. A Kamalduli kódexet a Sacro Eremo di Camaldoli kolostorban dolgozták ki 1943. július 18. és 23. között, egy tanulmányi hét alkalmával, amelyen mintegy ötvenen vettek részt az Olasz Katolikus Akció és a Katolikus Szociális Munka Intézetétől. A névadó kolostor Arezzótól északra található, a kamalduli szerzetesek anyakolostora.

A munkát Adriano Bernareggi, Bergamo püspöke és a Katolikus Akció végzett hallgatóinak egyházi asszisztense koordinálta; a vezérelveket Sergio Paronetto, Pasquale Saraceno és Ezio Vanoni dolgozta ki. A kódex végleges megfogalmazásában részt vett többek között Giorgio La Pira, Aldo Moro, Giulio Andreotti és Giuseppe Medici.

A konferencia célja a Kamalduli kódex újraolvasása a közelmúlt tükrében; a dokumentum létrejöttének okainak és korabeli forrásainak feltárása; továbbá, hogy rávilágítsanak a leírtak és a korabeli teológia és filozófia összefüggéseire, valamint áttekintsék a megalkotásában részt vevő személyek életrajzi és szellemi útját. A konferencián vizsgálják továbbá az olasz politikai katolicizmus tervezési képességét és az ország polgári és politikai életében betöltött szerepét a múltra és a jelenre vonatkozóan egyaránt.

A konferenciát Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár beszéde zárja, aki július 23-án Camaldoli kolostorában mutatja be a konferencia zárószentmiséjét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria