Negyven katolikus misszionáriust öltek meg 2018-ban

Kitekintő – 2019. január 1., kedd | 14:02

A Fides nemzetközi katolikus hírügynökség december 29-én tette közzé éves jelentését arról, hány, az Egyház missziós szolgálatában elkötelezett embert öltek meg 2018-ban.

Pierluigi Maccalli, az Afrikai Missziós Társaság tagja,
akit szeptemberben raboltak el Nigerben

2018 során 40 misszionáriust öltek meg világszerte: 35 papot, egy szeminaristát, 4 világi személyt. Idén majdnem kétszer annyian vesztették életüket, mint 2017-ben, amikor 23 misszionárius halt meg erőszakos körülmények között.

A „misszionárius” szót a Fides hírügynökség minden megkereszteltre érti, akik a keresztség jegyében Isten népének tagjaivá és ezáltal misszionárius tanítványokká is váltak. Minden megkeresztelt – bármi legyen is a funkciója az Egyházban és felkészültsége a hitben – az evangelizáció aktív szereplője. Tehát a Fides hírügynökség éves listája már egy ideje nem a szűk értelemben vett ad gentes misszionáriusokra vonatkozik, hanem az Egyház missziós szolgálatában elkötelezett minden megkereszteltre, akik erőszak áldozatai lettek, és nem csak a hit elleni gyűlöletből eredően. Ezért nem használják a „vértanú” kifejezést a jelentésben, nem kívánnak a vértanúságról ítéletet hozni, amelyet esetleg majd a jövőben az Egyház hoz meg.

Afrikában 19 papot, egy szeminaristát és egy világi misszionáriust öltek meg: Nigériában, a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Elefántcsontparton, Kamerunban, Dél-Szudánban, Kenyában és Malawiban. Az amerikai kontinensen 12 papot és 3 világi hívőt gyilkoltak meg: Mexikóban, Kolumbiában, Nicaraguában, Venezuelában, Ecuardorban, El Salvadorban és Peruban. Ázsiában 3 papot gyilkoltak meg: a Fülöp-szigeteken és Indiában. Európában egy pap vesztette életét erőszakos körülmények között Németországban. Alain-Florent Gandoulou kongói papot, a berlini francia nyelvű katolikus közösség káplánját egy vita után ölték meg irodájában február 22-én.

Számos alkalommal emberrablás vagy betörési kísérlet során gyilkolják meg az áldozatokat. Ezeket a bűncselekményeket általában szegény társadalmi közegben követik el, ahol az erőszak szabályozza az életet, a hatóságok nincsenek jelen, vagy a korrupció és a kompromisszumok miatt nagyon gyengék, vagy ahol a vallást eszközként használják fel politikai, hatalmi célokra. A papok, szerzetesek és a világi hívek osztoznak az emberek mindennapjaiban, elviszik nekik az evangélium örömhírét a szeretetről a remény és a béke jeleként. Igyekeznek enyhíteni a leggyengébbek szenvedéseit és felemelni szavukat megtaposott jogaik védelmében, elítélve a rosszat és az igazságtalanságot. Ezek a misszionáriusok a személyes biztonságukat veszélyeztető helyzetekben is a szolgálati helyükön maradtak, sokszor a polgári hatóságok vagy elöljáróik figyelmeztetései ellenére is; bár tudatában vannak az ezzel járó kockázatoknak, hűek maradnak felvállalt elkötelezettségükhöz.

Vannak olyan misszionáriusok, akiket elraboltak, és nincs hír róluk. Ezek közé tartozik Paolo Dall’Oglio olasz jezsuita, akit 2013-ban raboltak el a szíriai Rakkában. Elrablását egyetlen csoport sem vállalta azóta sem magára. Egy ideje nincs hír Gabriel Oyaka szerzetesről, akit 2015-ben raboltak el a nigériai Kogi államban. Nincsenek biztos hírek a kolumbiai Gloria Cecilia Narváez Argoty nővérről, akit 2017-ben rabolt el az al-Kaida terrorszervezet Maliban. Fogvatartói kezében van továbbra is Pierluigi Maccalli, az Afrikai Missziós Társaság (Societas Missionum ad Afros, SMA) tagja, akit szeptemberben raboltak el Nigerben.

A Fides missziós hírügynökség adatai szerint 1980–1989 között 115 misszionárius vesztette életét erőszakos körülmények között. Ez a szám valószínűleg nem teljes, mert csak azokat az eseteket számolták, amelyekről biztos információval rendelkeznek. 1990–2000 között 604 misszionáriust öltek meg. Ez a szám jelentősen magasabb az előző évtized adatához képest. Itt azonban figyelembe kell venni különböző tényezőket: az 1994-ben végrehajtott ruandai népirtás legalább 248 egyházi áldozatot követelt; a tömegtájékoztatásban felgyorsult a hírek terjesztése, így a legfélreesőbb helyekről is több hír érkezett; továbbá már nemcsak a szűk értelemben vett ad gentes misszionáriusokat vették figyelembe, hanem minden egyházi munkatársat, akik erőszakos módon haltak meg, illetve életüket áldozták; tudatában voltak a kockázatnak, amivel szembe kellett nézniük, de nem akarták magukra hagyni a rájuk bízott embereket. 2001–2017 között összesen 416 pasztorális munkatársat gyilkoltak meg világszerte.

A Fides hírügynökség jelentése angolul ITT, olaszul pedig ITT olvasható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria