Szerzetesportrék és szerzetespercek – FRISSÍTVE

Megszentelt élet – 2024. április 7., vasárnap | 17:55

A közelmúltban rövid portréfilmek készültek magyarországi szerzetesekről. A Szent Ágoston-i „Szeress, és így tégy, amit tenni akarsz…” gondolat ihlette tízrészes sorozat valamilyen szabadidős tevékenységen keresztül mutat be egy-egy szerzetest; Egy perc szerzetes címmel pedig rövid elmélkedéseket hallgathatunk meg a YouTube-on, ahova kétheti váltásban kerülnek fel a két új sorozat részei.

2020–2023-ban készült a Nyitott szívvel – Szerzetesélet Magyarországon című dokumentumsorozat, amely mintegy hetven katolikus szerzetesrend életébe enged betekintést. Szerkesztő-forgatókönyvíró riportere Mészáros Anett, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái Irodájának (MSZKI) kommunikációs munkatársa volt, aki a közelmúltban Bartos Bence vágó-operatőrrel rövid filmes portrékat készített egy-egy szerzetesről.

Különböző rendhez tartozó szerzetesekkel beszélgettek kedvteléseikről, szabadidős tevékenységeikről. A filmes portrékban ezek bemutatásán keresztül osztják meg gondolataikat a szerzetesek – akik között van, aki csillagászattal foglalkozik, más sportol, van köztük festő, ikonfestő, zenész és biológus is.

A szerzetesportré-sorozat első része Szoliva Gábriel ferences szerzetesről, egyházzenészről szól. A Két száraz ággal című film március 19-én került fel a YouTube videómegosztóra.

*

A harmincrészes dokumentumsorozat forgatásakor szép és tartalmas lelki mondatok hangoztak el szerzetesektől, így született meg az ötlet, hogy ezek köré egészen rövid filmes elmélkedéseket építsenek – összhangban a Ferenc pápa által meghirdetett imádság évével is. Április 2-án került fel a YouTube-ra az Egy perc szerzetes című sorozat első része, amelyben Ferenc-Mária klarissza nővér gondolatait hallhatjuk.

A tíz–tizenkét perces portrék, illetve a egy-másfél perces filmes elmélkedések – miként a harmincrészes dokumentumsorozat – a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája támogatásával készültek.

Forrás és fotó: MSZKI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria