A szalézi szociális programok reményt adnak

Megszentelt élet – 2022. november 25., péntek | 13:25

Közel 15 ezer szalézi pap, testvér és novícius dolgozik a világ több mint 130 országában, hogy segítse a szegény fiatalok oktatását, munkaerőpiaci helyzetét és az őket és családjukat érintő szociális programokat. Az elsők között reagálnak humanitárius válságok vagy természeti katasztrófák esetén.

A guatemalai San Pedro Carchában élő szalézi misszionáriusok egy lakásfelújítási projekten dolgoznak, mivel az esőzések és az áradások súlyos gondokat okoztak a közép-amerikai ország egyes falvaiban, teljes vidéki közösségeket szigeteltek el, elpusztítva a termést és a lakóházakat. A San Pedro Carchától körülbelül 65 kilométerre északra fekvő Chiachal 105 őslakos kekcsi családnak ad otthont. A szalézi misszionáriusok a tartományi házzal együttműködve és a közép-amerikai szaléziak, adományozók és jótékonysági szervezetek pénzügyi támogatásával segítik az érintetteket. Első lépésként önkormányzati telket vásároltak, ahol új házakat és templomot építettek. Az építési munkálatok a helyi Don Bosco Központ és a szaléziak által vezetett Talita Kumi Központ együttműködésével zajlottak.

*

Lengyelországban a varsói szalézi misszionáriusok sürgősségi segéllyel támogatják a szalézi házakban menedéket kereső ukrajnai menekülteket. A szalézi misszionáriusok 2022 február vége, az orosz invázió kezdete óta nyújtanak menedéket és támogatást a menekülteknek, akik e segítségnek köszönhetően az álláskeresésre, gyermekeik gondozására és a lengyel nyelv elsajátítására összpontosíthatnak.

*

A szudáni Kartúmban működő Szent József szakképzési központ szalézi misszionáriusai napenergia-projektet kínálnak a villamosmérnök-hallgatók számára, gyakorlati tevékenységre ösztönzve őket a megújuló energia területén. A Bosco Global, a Magone Alapítvány és a Huesca tartományi tanács pénzügyi támogatásával megvalósuló projekt során az első- és másodéves villamosmérnök-hallgatók napelemeket szereltek fel számos épületre, így lehetőségük nyílt megismerni a napelem-telepítés folyamatát.

Szudánban napi tízórás áramkimaradások fordulhatnak elő, így a napenergia kulcsfontosságú alternatíva.

*

A szalézi misszionáriusok az ugandai Namugongo városában a Don Bosco CALM élelmiszer-missziónak és egyéb támogatásoknak köszönhetően öt tehenet vásároltak, hogy programjaik keretében tejet biztosíthassanak az árvaházban élő és a szalézi általános iskolába járó gyerekeknek. A teheneket a DD Lynch Family Foundation adományának köszönhetően modern istállóban, jó körülmények között tudják tartani; állatorvos és főállású gondozók foglalkoznak a jószágokkal.

A szaléziak által gondozott gyerekek többsége egykor az utcán élt, alultáplált volt, HIV-pozitív fertőzöttséggel vagy más okokból kiszolgáltatott helyzetben volt.

Forrás és fotó: ANS – New Rochelle; szaleziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria