Nemzetközi szalézi találkozó Don Bosco 200. születési évfordulóján

Megszentelt élet – 2015. július 21., kedd | 16:29

Augusztus 10. és 16. között világtalálkozót szervez a Szalézi Ifjúsági Mozgalom (Salesian Youth Movement – SYM) nemzetközi szervezete 16 és 30 év közötti fiatalok számára Don Bosco születési helyén – számol be a Szaléziak.hu.

Fabio Attard SDB, a szalézi rend ifjúságpasztorációs felelőse a Szalézi Ifjúsági Mozgalom SYM Don Bosco 2015 szalézi ifjúsági világtalálkozójáról beszélt a bicentenárium évében, valamint a további lehetőségekről, kilátásokról:

A SYM Don Bosco 2015 találkozó egy olyan alkalom lesz, amikor a Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljai az egész világról megerősítik lelki és karizmatikus identitásukat. A napok az ima, a meghallgatás, a megosztás és az ünneplés pillanataiból fognak állni. Ebben a környezetben a kulturális sokszínűség megtalálja szellemi alapjait és karizmatikus jellegét. A találkozó célja, hogy a fiatalok megerősítést kapjanak apostoli elkötelezettségükben más fiatalok iránt, akik úgy tekintenek rájuk, mint olyanokra, akik világos és hiteles tanúságot tudnak tenni hitükről Don Bosco stílusában. Ez nem elsősorban arról szól, hogy valami új lesz ezen a találkozón, de ott lesz Krisztus személyének Don Bosco által megtapasztalt megújító ereje, amely mind a mai napig élő példaként hatja át a szalézi közösségeket.

Az első három napon a legfontosabb esemény a reggeli ülés lesz, melynek során a résztvevők bemutatják, hogy mit jelent ma „olyannak lenni, mint Don Bosco”, hogy milyen kihívásokat rejt ma „a fiatalokkal együtt élni az életet”, majd elfogadni a meghívást, és odaadni önmagunkat „a fiataloknak”. A negyedik nap a megbékélés és a megbocsátás napja lesz, középpontjában pedig a gyónás szentsége áll majd. E négy nap estéi tartalmazni fogják a látogatást a szalézi helyeken, amelyek kapcsolódnak Torino szentjéhez, aki részt vett a szociális apostolkodásban, valamint a torinói lepel meglátogatása is a program részét képezi. Mindennap „máriás” áhítattal végződik, meditációval és rózsafüzér imádsággal, valamint az ünneplés és a zene pillanataival.

Augusztus 15. a zarándoklat napja lesz, amikor mindenki elmegy Colle Don Boscóba. A gyalogos zarándoklat Castelnuovo Don Boscótól Becchiig, Bosco Szent János szülőhelyéig vezet, ahol a fiatalok virrasztással készülnek Don Bosco 200. születésnapjára, augusztus 16-ára.

A találkozó üzenete egyszerű: ma, mint ahogy tegnap, Don Bosco továbbra is az örömteli hit példája.

A rendezvényt online is követhetik majd azok, akik nem tudnak jelen lenni, létrejött ugyanis egy szociális háló, amely mindennek az alapjául szolgál majd, ami a találkozón történik. Lesz élő közvetítés a YouTube-on és a Facebookon, és már megtalálhatók a vonatkozó anyagok a Szalézi Ifjúsági Mozgalom honlapján.

Magyarul a szalim.hu/sym oldalon közlik a találkozóhoz kapcsolódó információkat.

Fabio Attard az évforduló kapcsán elmondta: ennek a bicentenáriumnak az öröksége megújulást kell, hogy hozzon mindannyiunk szívében, annak a tűznek a felszítását, amely Atyánk és Tanítónk, Don Bosco szívében égett. A szándékunk, mint szalézi rend és Szalézi Család, a kezdettől fogva nem egy „mesterséges tűzijáték” létrehozása volt. Inkább arról voltunk és mindig arról vagyunk meggyőződve, hogy ez az év kegyelmi év számunkra, amelyben először is arra vagyunk meghívva, hogy hálát adjunk Istennek Don Bosco és a szalézi karizma ajándékáért. Másodszor, mindannyian reméljük, hogy ebben az évben meg kell újítani az elköteleződésünket az ifjúság iránt, hogy tudjunk reményt, bizalmat és örömet adni a sok fiatalnak, akik még mindig várnak ránk.

Fotó: Szaléziak.hu; Salesian Youth Movement

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria