Ötvenéves a jezsuita rend szociális titkársága

Megszentelt élet – 2019. november 6., szerda | 13:53

Ötven évvel ezelőtt alapították a Jezsuita Rend szociális titkárságát, mely a társadalmi igazságosság és a környezetvédelem előmozdítását tűzte ki célul. Az évforduló alkalmából november 4-én Az igazságosság és kiengesztelődés útja címmel kongresszus kezdődött Rómában, melyen több mint kétszáz jezsuita szerzetes, szakember és szociális aktivista vesz részt.

A házigazda Arturo Sosa jezsuita generális mellett részt vesz a tanácskozáson Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa; Michael Czerny bíboros, a hivatal migrációval foglalkozó szekciójának titkárhelyettese és Pedro Barreto Jimeno perui bíboros, huancayói érsek, a Pánamazóniai Egyházi Hálózat (REPAM) alelnöke.

Xavier Jeyaraj jezsuita atya, a szociális titkárság igazgatója nyitotta meg hétfőn délelőtt a kongresszust, melyen a magyar rendtartományt Sajgó Szabolcs, a szociális ügyekért felelős rendi megbízott képviseli. A találkozó a szociális központok tíz hónapos munkájának gyümölcse: az előkészítésében dolgozók azon fáradoztak, hogy „a múlt gazdag tapasztalatából nagy erőket szabadítsanak fel a további feladatokhoz”.

Xavier Jeyaraj előadásában hálával emlékezett Pedro Arrupe egykori legfőbb rendi elöljáróra, akinek határozott kívánsága volt a szociális titkárság létrehozása. Az 1969-ben, négy évvel a II. vatikáni zsinat lezárása után létrehozott intézmény a zsinat lelkiségét akarta megvalósítani konkrét társadalmi szolgálat formájában. Ebben jelentős szerepet vállalt az az 57 jezsuita vértanú is, akik életüket áldozták Jézus nevében a társadalmi igazságosság és az egyenlőség megteremtéséért.

Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa beszédében az egyház szociális tevékenységét ismertette. A társadalmi igazságosság és a szegények szolgálatának gondolata kezdettől fogva jelen van a kinyilatkoztatásban: Ámosz, Izajás és a többi próféta Isten nevében sürgette a rászorulók megsegítését. Ennek beteljesítője Jézus Krisztus, majd a korai egyházatyák, köztük Aranyszájú Szent János, Szent Ambrus képviselik ezt az elkötelezettséget, de a modern kori pápák is kiálltak a társadalmi igazságosság mellett. Turkson bíboros kiemelte XIII. Leó Rerum novarum kezdetű enciklikáját, Szent XXIII. János, a II. vatikáni zsinat, Szent VI. Pál tanítását, majd Szent II. János Pál Sollicitudo rei socialis, XVI. Benedek Caritas in veritate és végül Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikáját, melyek a szociális elkötelezettség folytonosságát jelzik.

„Azért vagyunk itt, hogy emlékezzünk, hogy megújítsuk elkötelezettségünket a hit megerősítésére, mely igazságosságot és a kultúrákkal folytatott párbeszédet igényel, valamint átfogó ökológiát az Istennel és az egész teremtett világgal való kiengesztelődés jegyében – hangsúlyozta Arturo Sosa jezsuita generális előadásában. – Elismerjük a hibáinkat, tévedéseinket, de az összes tapasztalatunkból szeretnénk erőt meríteni az újabb kihívásokra adott válaszunkhoz.”

A kongresszus november 8-án zárul.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: General Curia of the Jesuits

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria