Nyolckamionnyi segély indul Ukrajnába

Hazai – 2015. május 27., szerda | 10:50

Nyolckamionnyi, nagyságrendileg százmillió forint értékű segélyszállítmány indul június 2-án Kárpátaljára és a Kárpátokon túlra – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára május 26-án. Az MTI hírét közöljük.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón elmondta: a segélyszállítmányban gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és tartósélelmiszer-csomagok vannak. A segélyszállítmány fele Kárpátaljára, a másik fele pedig a Kárpátokon túlra indul.

A márciusi adománygyűjtő felhívásra a Karitatív Tanács öt tagszervezete – a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat – egy napon belül reagált. Utána több szervezet is csatlakozott az adománygyűjtéshez, így például az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, valamint a Johannita Segítő Szolgálat – ismertette az államtitkár.

Soltész Miklós a részt vevő szervezetek száma és a segélyszállítmány értéke miatt egyedülállónak nevezte az összefogást.

Szólt arról is, hogy „az ukrajnai adminisztrációs háttér” miatt nagyon nehéz megszervezni a segélyszállítmány útját, de biztosak akartak lenni abban, hogy az adományok valóban eljutnak a bajban lévő emberekhez.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta, hogy 2500 doboz gyógyszerrel, továbbá 150 különböző gyógyászati segédeszközzel járultak hozzá a segélyszállítmányhoz. Reményét fejezte ki, hogy mostani csatlakozásuk a Karitatív Tanács munkájához csak az első lépés, hiszen – mint mondta – fontos, hogy az EMIH részt tudjon venni abban a karitatív munkában, amely határokon belül és kívül segíti a rászorulók életét.

A zsidó közösségnek, mint minden más egyháznak, fontos, hogy a „saját berkein kívülre lépve részt vállaljon az általános társadalmi felelősségvállalásból” – hangsúlyozta Köves Slomó.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria