Úton a „lazázástól” a jegyességig – Útkísérő programok mutatkoztak be Máriabesnyőn

Hazai – 2019. február 24., vasárnap | 16:04

Út a jegyességig – rendhagyó konferenciára hívták a család, párkapcsolat, női-férfi identitás ügyét szolgáló programok képviselőit február 22–24-én a máriabesnyői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban. Projektismertetők, kapcsolat- és hálózatépítés szerepelt a nagy érdeklődést kiváltó találkozón.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ezen a februári hétvégén azok gyűltek össze a máriabesnyői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban, akiknek szívügye a család. Az egész országból és külhonból atyák, civilek, lelkiségi mozgalmak képviselői, tanárok, hitoktatók vettek részt a számos jól működő programot ismertető, egymás megismerését, a kapcsolatépítés lehetőségét biztosító programon.

Az út a jegyességig konferencia szervezésével – Bíró László családreferens püspök, Roska Péter atya és a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület képviseletében – a Hortobágyi házaspár, Tibor és Ágnes szövetkezett szemléletformálásra: nem elég, ha a jegyesoktatás a házasság előtt néhány hónappal kezdődik; az életre szóló hűséghez, a boldog házassághoz hosszabb távú felkészítés szükséges. Ezért figyelemfelkeltő céllal konferenciára gyűjtötték össze azokat a jól működő kezdeményezéseket, melyek biztos alapot raknak le egy leendő boldog házassághoz, családi élethez. E programok a kis kamasz kortól a fiatal felnőtt korig kísérik a fiatalokat a boldog családi élet felé. A szervezők szándéka az volt, hogy a programokat ismertetve, azok egymás közötti ismerkedését biztosítva elősegítsék a munka hatékonyságát biztosító hálózatépítést.

Gazdag programot nyújtottak. Bemutatkoztak a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) programjai: így a Családi Életre Nevelés (CSÉN), a Ciklus-show, a fiúknak szóló Titkos küldetés, a TeenStar, TestTeo, a „Biztos út”, a Társ-suli, a Pure Program, Kis Mécs képviselői; jelen voltak a termékenységtudatosságot tanító és elősegítő módszerek szakemberei is. Ezúttal nem csak a programok elindítói, kidolgozói, alapítói beszéltek tevékenységükről – az évek során felnőtt gyerekeik, tanítványaik is az előadók között voltak.

A résztvevők között volt Csáki Tibor, a Váci Egyházmegye EKIF-igazgatója is. Meghívására az egyházmegye 19 iskolájában négy éve jelen vannak a SZÉK progjamjai, így a CSÉN, a Ciklus-show, valamint az Életünk a család programjai is. Tibor atya 1993-ban egy frissen egyházi fenntartásba vett iskola élére kerülve azt tapasztalta, hogy az ott szokásos felvilágosító program a fogamzásgátlásról szól. Látta azt az általános képet, hogy a gyerekek a katolikus intézményekben nem kapnak választ életük e területén. „Prűdek vagyunk, tabuként kezeljük ezt a témát, nem vagyunk felkészülve a szexualitás kérdéseinek kezelésére” – fogalmazott az EKIF-igazgató. Elmondta: a CSÉN bevezetése új kultúrát hozott az iskolákba. „A gyerekeket megszólítja, hogy számukra érthető nyelven érkezik a keresztény üzenet; és segítséget adunk a szülőknek is, akik szintén tanácstalanok, hogyan kezdeményezzék a szexualitás témájáról szóló beszélgetést.”

A közönség soraiban sokan voltak olyanok, akik azért jöttek a konferenciára, mert ugyanazt tapasztalták, amit Csáki Tibor atya: intézményeikben az élet e területe nem kap kellő figyelmet. A szervezők célja az volt, hogy válaszoljanak erre az igényre, bemutatkozni hívtak minél több programot, megadva a kapcsolatfelvétel lehetőségét. Az intenzív szombati nap tizenkét programot vonultatott fel. 

Ciklus-show

A 2006-os indulása óta futótűzként terjedő, Németországból adaptált Ciklus-show 12–14 éves lányokat szólít meg. A konferencián Déri Éva, az egyik foglalkozásvezető, valamint két segítője, Marton Veronika és Kalánné Hortobágyi Krisztina adott ízelítőt a programból.

Leegyszerűsítve felvilágosító programnak nevezhetnénk a Ciklus-show tartalmát, de ennél sokkal több, amit elér, közvetít. Drámapedagógiai elemek – megjelenítés, szemléltetés, szimbólumok, színek, zene, interaktivitás, testrészek megszemélyesítése – segítségével, az érzelmekre, érzékszervekre hatva teszik láthatóvá, átélhetővé az ismeretátadást a bennünk rejlő szexualitásról, miközben rácsodálkoztatnak az új élet születésének csodájára, a női szervezet nagyszerűségére. A kifejező terminológia (aranygömb: petesejt; luxusszálloda: méh; kincsesláda: petefészek) segítségével átadott ismeretek pozitívan megerősítik a nőiség megélését; azt közvetítik, hogy milyen jó nőnek lenni, mekkora érték a termékenység. 2018 év végéig összesen 1640 Ciklus-show-t tartottak 20942 lánynak, ebből 2018-ban 429 alkalmon 5463 lány vett részt. Információk: www.mfm-projekt.hu.

Titkos küldetés

A hasonló életkorú kiskamasz fiúk igényeit felismerve magyar team dolgozott ki 2009-ben Titkos küldetés elnevezéssel egy hasonló felvilágosító tartalmú programot. Tirczka Imréné Zsófi kezdeményezéséhez csatlakozott először Rézné Csilla, később férje, Réz Miklós, valamint Szabó Zsombor. Programjuk a Ciklus-show mintáját követi. A drámapedagógia eszközeit alkalmazva élményszerűen, katarzist teremtve haladnak a fiúk az ismeretszerzés útján; a nemiség tudatosításával már a férfivá érés felelősségéről gondolkodnak. A program a kamaszodás nehézségeivel küzdő fiúknak szeretne segíteni, hogy megértsék azt az élethelyzetet, amiben vannak. „Nem tiltófákat állítunk, hanem kapaszkodókat adunk, hogy a fiúk tudják az utat és az irányt. Miben vannak most, hova kell eljutni” – fogalmazza meg Réz Miklós annak szükségességét, hogy a fiúk felismerjék: van dolguk saját helyzetük kezelésével. A Titkos küldetésben is alap a nyitottság, a dolgok néven nevezése, a problémákról való őszinte beszéd, a gyerekek kérdéseinek komolyan vétele. A Titkos küldetés elgondolkodtat, milyen az igazi férfi, és megmutatja, hogy ennek elérése nem megy küzdelem nélkül. A program részletei megtalálhatók a  www.eletunkacsalad.hu oldalon.

TeenStar

Kvázi a két kiskamaszprogram folytatásának is tekinthető az Ausztriából adaptált TeenStar – mondta Boros Annamária, a TeenSTAR magyarországi koordinátora. A program hasonló gyökerekből indul, mint a Ciklus-show és a Titkos küldetés, de foglalkozik a középiskolásokkal és a 18+  korosztállyal, a fiatal felnőttekkel is. A szexualitást a személyiségfejlődés eszközeként kezeli; a nemi identitás megerősödése révén készít fel a felelősségteljes szexuális életre. A Teenstar is az élménypedagógia eszközeivel, az érintettek kérdései mentén halad az ismeretátadásban és szemléletformálásban. A programban kiemelt a szülők szerepe, őket is bevonva a féléves képzési folyamatba. A test szintjéről induló foglalkozás az érzelmi, értelmi, környezeti szempontok mentén jut el a spirituális szintre. Elősegíti a testiséghez való egészséges, pozitív hozzáállást, tanít az érzelmek kezelésére, a szív, az agy és a test összhangjának megteremtésére és az erről való beszédre. Bővebb információk: www.ergo-net.hu.

Pure Program

Kis Brigitta mentálhigiénés szakember a Pure Programot ismertette, mely egy életvezetési program fiatal lányok számára. A résztvevő 14-18 éves lányokat önbecsülésükben, női méltóságukban erősítik. Ennek fontos eszköze az önismeret. A programvezető néhány témát emelt ki gazdag programjukból: az önbecsülést, a mentális és fizikai egészség, kommunikáció, konfliktuskezelés, döntés, szabadság, felelősség, női-férfi különbségek; és természetesen hangsúlyos téma a szerelem és párkapcsolat is. A Pure Programban fontos szerepet kap a közösség. A témák során élményszerűen, interaktív előadásokon és műhelymunkákon keresztül adják át a tudást a lányoknak.

A Pure Program figyelve az idők jeleire bővíti kínálatát. Látva az elköteleződés nehézségeit, a lányoknak szóló kétéves kurzust féléves szakaszokra bontja, megkönnyítve a bekapcsolódást. Nyitottak az idősebb korosztály felé: 2019-től 20–30 év közötti lányoknak szerveznek workshopokat; 2018-ban pedig a Family magazinnal közösen önismereti női naptárt adtak ki, feldolgozva az életvezetési témáikat. Programjuk elérhető e honlapon: www.youarecalled.hu, és jelen vannak a közösségi oldalakon is.

TestTeo

Nagy csapat mutatta be a TestTeo hétvége lelkiségét. Schaffler Ágnes, Portik-Bakai Melinda, Makkné Kende Adrienn, Makk Dániel és a kiskamasz fiúprogramból már ismerős Szabó Zsombor képviselték ezt a Roska Péter atya szárnyai alatt 2009-ben imacsoportként, később olvasókörként indult lelkiséget, melynek meghatározója – Szent II. János Pál pápa tanítása nyomán – a test teológiája. Központi üzenete: az ember hivatása, hogy őszintén odaajándékozza magát, ennek alapján beszélnek Istenről és emberről, és segítik elő az Istennel való személyes találkozást. Témáik kiemelt része az ember testben való teremtettségéből kiindulva a szexualitás, az Egyház szexuáletikai tanítása. Az érdeklődőket hétvégés lelkigyakorlatra hívják, melyen nyolc előadásban dolgozzák fel a lelkiségüket meghatározó mély teológiai kérdéseket. Célközönségük jelenleg a 18–35 év közötti korosztály, de tervezik a program kiszélesítését: megszólítva a középiskolásokat és a fiatal házasokat is. A hétvége az előadások mellett mindig tartalmaz tanúságtételt, szentmisét, gyónást, szentségimádást, kiscsoportot, szilenciumot s végül szabad kérdéseknek teret adó fórumot. A mintegy harminc önkéntesből álló csapat 2014 óta 25 hétvégét szervezett közel ezer résztvevőnek.

Biztos út – szerelemről, szexualitásról értelmesen

Tomka Ferenc mutatta be a Biztos út programját, mely párkapcsolatról, házasságról, szexualitásról beszél tudományos alapon, értelmesen, keresztény szemmel. Tomka Ferenc azonos címmel írt könyve a tisztán megélt párkapcsolatról tematikusan vezeti a párokat. A könyv eszközt ad tanárok, hitoktatók kezébe, hogyan építhető fel e témákról jó beszélgetés; bemutat személyes tapasztalatokat, szól a szerelem pszichológiai és hormonális hátteréről és a szexualitással kapcsolatos társadalmi kérdésekről. Bővebb információk: www.biztosut.blogspot.com.

Kis Mécs

Komáromi Attila és Tímea mutatták be a 2009-ben Érden indult Kis Mécs közösségi kezdeményezést, melyet a MÉCS családközösségbe járó szülők kezdeményeztek gyermekeik számára, látva azok közösségigényét, biztosítva számukra, hogy „érett kommunikációra képesen, jellemükben kifejlődve lépjék át a jegyesség küszöbét”. A kiskamaszkortól induló hálózatuk mára Érden és Esztergomban összesen 14 közösséget fog össze. Bővebb információk: www.mecshonlap.hu.

Társ-suli

Komlóssy Enikő és Balogh Vendel felrázták a délután közepére ugyancsak elfáradt közönséget. A két fiatal a Szászi Balázs és Anikó ötleteire, valamint Varga Péter Spielhózni című könyvére épülő Társ-suli programját hozta Máriabesnyőre. A ’90-es években indult, 16–18 éves fiúknak és lányoknak szóló párkapcsolati tréningen a résztvevők együtt dolgozzák fel a szerelem, együttárás, szexualitás témáit. A ráhangolódó szakaszt követően együtt rajzolják fel egy párkapcsolat lehetséges ívét a „lazázástól” a házasságig. A vezetők szívesen provokálnak és konfrontálódnak, szeretnek és mernek kérdezni; határozott állásfoglalásaik – „a féltékenység az az emberi érzelem, amikor a társunk elvesztésének érzése a bizonyosság szintjén hasít belénk” – beszélgetni hívnak. Az előadásokat kiscsoportok lazítják, sok a mozgásos és a szituációs játék, fontos szerepet kap az önreflexió. Vonzó programot ismerhettünk meg Enikő és Vendel előadásában.

Természetes gyermekáldás

Schaffler Orsolya a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás címmel indított projektjét ismertette, mely a meddőségi gondokban – ötből egy pár érintett – igyekszik segítséget nyújtani. Több módszert – Creighton, Billings, FEMM Health, Sensiplan – mutatott be, melyek közös nevezője a női ciklus követése, megfigyelése. Ezek lényege, hogy megtanítják a nőt figyelni saját szervezete jeleire és azok értelmezésére. A test küldötte jelek alapján keresi meg a problémákat, és tud hozzájárulni azok gyógyításához. A Katolikus Szeretetszolgálat projektjében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatása révén, április végén FEMM Health képzést tartanak Budapesten nőgyógyászok és endokrinológusok részére. Terveik szerint hamarosan elkészül a FEMM Health applikáció: e mobileszköz fogja segíteni a cikluskövetést.

Természetes családtervezés

A Természetes családtervezés (TCST) módszerét Tirczka Imréné védőnő és Déri Éva biológus ismertette. E termékenységtudatos fogamzásszabályozás, cikluskövetés Németországból került hazánkba; azóta is kutatás tárgya, hogy minél könnyebben tanulhatóvá, alkalmazhatóvá és így hatékonyabbá váljon. A bemutatón szó volt a számolásos, Ogino-Knaus féle naptármódszerről és az önmegfigyelésen alapú módszerekről. Ezek segítségével a nő fontos tényeket tudhat meg szervezete működéséről, kezdve a ciklus hosszáról, a petesejt kiszabadulásának megtörténtéről, a stressz szervezetre gyakorolt hatásáról.

Organikus fogamzás

Dulácska Csilla mentálhigiénés szakember az organikus fogamzás (organic conceptions) Amerikában kidolgozott programjáról szóló ismertetője által a fogamzás mentális dimenzióra tekinthettek rá a résztvevők. A program Marc Sherman és felesége tízéves gyermekáldás utáni vágyából fakadó útkeresésének eredménye. Párokat támogató programjukat saját megtapasztalásaik  mellett száz párral készített interjúkban, kérdőíveken kapott válaszok alapozták meg. Multidiszciplináris megközelítésben (biológia, pszichológia, szociológia) dolgoztak. A gyermekre váró párok útját kilenc szakaszra bontották, mely az élet befogadására való megnyíláshoz vezet. A módszer kíséri a párokat ezen az úton, naplóírásra biztatja őket, melynek célja az érzelmek kifejezése, megfogalmazása és dokumentálása, miközben cselekvésre is készteti őket. A program szakembereknek is segítséget tud nyújtani. Most dolgoznak a program elérhetővé tételén.

Családi Életre Nevelés

A konferencia szervezői – Hortobágyi Tibor és Hortobágyiné Nagy Ágnes – egyik lányukkal, a Ciklus-showban segédkező Kalánné Hortobágyi Krisztinával ízelítőt adtak a CSÉN alapkövéből, a családórából. Középpontban módszereik álltak. A családóra alapjellemzője az interaktivitás, a dinamizmus, a szemléltető megközelítés, a megjelenítés, szimbólumok, képek használata, hogy a résztvevőknek személyes élményt adjon, oldott és nyitott légkört teremtsen. Ágiék ezt valósították meg e konferencián is, maratoni családórát tartva a résztvevőknek. Információk: www. holnaphonlap.hu.

Vasárnap azzal az igénnyel zárták a programok találkozóját, hogy folytatják a hálózatépítést – ahogy Ági fogalmazott: végtelen a munka, amit el kell látni.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria