Nyitva a mennyek kapuja – Tizenkét nap múlva kezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Hazai – 2021. augusztus 24., kedd | 21:01

12 nap múlva, szeptember 5-én kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Budapesten. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek augusztus 24-én sajtótájékoztató keretében átadta a NEK tíz önkéntes hírnökének megbízólevelét. A szervezők az önkéntes program mellett beszámoltak a hét kulturális eseményeiről, kiemelten is a XV. Ars Sacra Fesztivál programjairól.

Erdő Péter bíboros a sajtótájékoztatón rámutatott, Magyarország földrajzi és kulturális helyzete, vagyis hogy Nyugat és Kelet metszéspontján helyezkedik el, nemcsak adottság, feladatként is kell értelmezni.

Mindez a szeptember 5. és 12. közötti eucharisztikus kongresszoson is meg fog mutatkozni, hiszen amellett, hogy Ferenc pápa hazánkba érkezik szeptember 12-én, hogy bemutassa az esemény záró szentmiséjét; az ortodox egyház legfőbb vezetője, Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is részt vesz a NEK-en. Ő a szeptember 11-i délutáni szentmise előtt fog beszédet mondani a Kossuth téren.

Bartholomaiosz pátriárka volt, aki 2000-ben a világ kereszténységének nagy jubileuma és a magyar kereszténység ezeréves évfordulója alkalmából az ortodox egyház számára is szentté avatta Szent István királyunkat, akinek életében a kelet–nyugati egyházszakadás még nem történt meg. Szent Istvánt az egységes Egyház szentjeként tudjuk majd ünnepelni ezen az alkalmon is – erősítette meg a bíboros államalapító királyunknak az ökumené terén betöltött fontos szerepét.

A NEK idején mintegy negyven keleti rítusú katolikus főpásztor találkozik Budapesten, akik szeptember 8-án, szerdán 16 órakor közös Szent Liturgiát is bemutatnak a Szent István-bazilikában, várhatóan Jusszef Abszi szíriai melkita görögkatolikus pátriárka főcelebrálásával.

Budapestre jönnek olyan jelentős egyházi vezetők, mint Béchara Boutros Raï libanoni maronita pátriárka, II. Karekin örmény katholikosz, vagy Hilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai pátriárkátus külügyi osztályának vezetője.

A kongresszus egyik bevezető eseménye kulturális és egyházi szempontból is világpremier lesz: Oláh Patrik, a mindössze huszonhárom éves zeneszerző lovári nyelvű Roma miséje fog felhangzani szeptember elsején a Szent István-bazilikában. A produkció zenei producere Lakatos György hegedűművész, aki minden szempontból tovább viszi édesapja örökségét – a híres cigányprímás, Lakatos György a 2007-es városmisszió idején nagy lelkesedéssel vett részt a józsefvárosiak megszólításában.

Nem véletlenül választotta ki már korábban, 2004-ben, a párizsi városmisszió idején Erdő Péter bíboros arra az idősebb Lakatos Györgyöt, hogy a roma kultúrából ízelítőt adjon a Notre-Dame-ban és más párizsi templomokban. Magyarország EU-hoz való csatlakozásának évében, akkor, amikor az ottani közvélemény attól félt, mi lesz velük a közép-európai országok belépésével, akik „hozzák ezt a sok cigányt”. A Roma mise kuriózum és egyben sztárparádé is lesz, zenél többek között a Nemzeti Filharmonikusok kamarazenekara, a Grazioso; énekel Szőke Nikoletta és Takács Nikolas.

A kongresszus alatt lesz a premierje a Budapest misének is, szeptember 10-én, pénteken 11.30-kor a Hungexpo területén. A zsidó dallomokra épülő, de latin nyelvű mise zenéjét az a Pejtsik Péter szerezte, aki az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus himnuszát áthangszerelte mai himnusszá. A szentmisét Jean-Claude Hollerich bíboros, Luxemburg érseke, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának elnöke celebrálja majd.

Különleges est lesz szeptember 4-én, pénteken 21 órától a Dohány utcai zsinagógában is: Európa legnagyobb zsidó imaháza zsidó–keresztény párbeszéd koncertnek ad majd helyet.

A NEK keretében ünnepli tizenötödik jubileumát a nemzetközi díjjal is elismert Ars Sacra Fesztivál, amely szintén a 2007-es budapesti városmisszió gyümölcse. Dragonits Márta, a fesztivált szervező alapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott: a szakrális művészet létünk függőleges tengelyét mutatja be. A látható mulandó, a láthatatlan azonban örök – tette hozzá. E gondolatok fényében szerveznek négyszáz programot országszerte szeptember 4. és 12. között.

Ezek közül kiemelkedik a Keresztkoncertek című ökumenikus koncertsorozat, amelynek keretében Fassang László világhírű orgonaművész a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-templomban, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a Deák téri evangélikus templomban, a Szent Efrém Férfikar – a Liszt-díjas Bubnó Tamás vezetésével – a Kálvin téri református templomban, a Központi Refomátus Kórus pedig a budapesti Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomban lép fel.

A hét során százötven templom nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A Szent István-bazilika altemplomában ötvenkét művész kétszáz alkotásából nyílik kiállítás Szent István öröksége címmel. Szeptember 11-én a Margitszigeti Víztoronynál egész napos családi programokkal készülnek, a nap fénypontja a Szent István, Rex Hungarorum című zenés bábdarab bemutatója lesz. A Petőfi Irodalmi Múzeumnak köszönhetően Pilinszky János születésének centenáriumáról is megemlékeznek.

Szolnokon, az egykori zsinagógában „Ti adjatok neki enni” címmel Bukta Norbert festőművész kiállítása lesz látható, a februárban elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök emlékére. Az augusztus 1-jétől az Egri Főegyházmegye fenntartásába került Eszterházy Károly Egyetem is egész héten programokat szervez a NEK tiszteletére, az esztergomi bazilikában pedig Szarka Tamás nagyszabású Missa missio című műve hangzik fel. Az Ars Sacra Fesztivál programjairól bővebben az esemény honlapján olvashatnak.

A sajtóesemény keretében adta át Erdő Péter bíboros a NEK önkéntes hírnökeinek megbízólevelét: Csender Levente írónak; Dánielffy Gergő zenésznek, a NEK himnusza egyik előadójának; Fodor Réka (Afréka) missziós orvosnak; Miklósa Erika operaénekesnek; Mocsai Lajos kézilabdaedzőnek, a Testnevelési Egyetem korábbi rektorának; Kuzmányi István diakónusnak, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató főszerkesztőjének; valamint Tóth Gabinak, az egyik legismertebb hazai énekesnek. Hárman más elfoglaltságuk miatt nem tudták személyesen átvenni a megbízólevelet: Tóth Márton cserkész egy külföldi cserkésztábort vezet, Ekler Luca és Dani Gyöngyi parasportolók pedig az éppen a mai napon, augusztus 24-én elkezdődött tokiói paralimpián képviselik országunkat. A hatszoros paralimpiai ezüstérmes Dani Gyöngyi vitte a megnyitóünnepségen a magyar zászlót.

Perényi Szilvia, az önkéntes program vezetője elmondta: már augusztus 16. óta 250 önkéntes segíti a szervezők munkáját, és egy nagyságrenddel több segítőjük lesz az esemény idején. Bemutatta az önkéntesek formaruháját, amely zöld, illetve az önkéntes koordinátorokét, amely sárga színű. Mindkettőn a rendezvény helyszínei, a Duna és az emberek összekötésének szimbolikus jelentésével is bíró Lánchíd szerepel. Pio atya is rákerült a pólók ujjára, mivel ő a kamasz fiatalok és az önkéntesek védőszentje. Mi készen állunk, kezdődhet a kongresszus – mondta Perényi Szilvia.

Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke tovább sorolta az eseményhez kapcsolódó kulturális csemegéket: a Kecskeméti Színházban szeptember 3. és 5. között rendezik meg az Újvilág Passió programsorozatot. A színház igazgatója, Cseke Péter Megváltás címmel versíró pályázatot is hirdetett.

A sajtótájékoztatón bemutatták a NEK süteményét, az „Egy falat mennyország” Karl Zsolt finomsága, amelyet 1300 elsőáldozó fog megkapni a kongresszus nyitó szentmiséje után.

Az első alkalommal szentáldozáshoz járulók csomagjában benne lesz a NEK emlékérme is, amelyet Szabó Tamás ötvösmester készített Kovács Zoltán szobrászművész tervei alapján. A kongresszus bora Mádról származó furmint-hárslevelű, Demeter Endre munkáját dicséri.

Bemutatták az Íme, Isten hajléka az emberek között! című albumot is, amely a Mátyás-templom gondnoksága kiadásában jelent meg. A kötet az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház, a Szent István-bazilika és a Budavári Nagyboldogasszony-templom történetét dolgozza fel. Mindhárom épület  helyszínként szolgált az 1938-as eucharisztikus világkongresszus idején és az idei  világesemény során is így lesz.

A sajtóesemény  résztvevői tekinthették meg első alkalommal Eperjes Károly Magyar Passió című filmjének trailerét. Az alkotás november 4-től lesz látható a mozikban.

„Nyitva látám mennyeknek kapuját” – a sajtótájékoztató Tóth Gabi előadásában gyönyörű Mária-énekkel zárult. Tizenkét nap múlva a nyitó szentmisével és azt megelőzően a Magyarország Mária országa című műsorral veszi kezdetét az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A Kárpát-medence ezeréves történeti hagyományait megelevenítő produkció rendezője Káel Csaba.

Szerző: Agonás Szonja

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria