Mi történt a magyar egyházban 2014-ben?

Hazai – 2014. december 30., kedd | 16:05

Egy eseményekben gazdag év híreiből válogattunk olvasóinknak.

JANUÁR

2014. január 1.
Erdő Péter: a keresztény ember vallásossága nem sodródás, nem önfeladás
A karácsony fényében ismerjük fel, hogy mi mindnyájan egymás testvérei vagyunk. Isten tervének tisztelete, a vele való harmónia békét teremt az emberek között is – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros újév napján, Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén az esztergomi bazilikában bemutatott szentmiséjében.
/hirek/erdo-peter-kereszteny-ember-vallasossaga-nem-sodrodas-nem-onfeladas

2014. január 6.
Ideiglenes menedék nyílt az Etele téren
Ideiglenes éjjeli menedéket nyitott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Volánbusz Zrt. Kelenföldi pályaudvarnál lévő állomásán.
/hirek/ideiglenes-menedek-nyilt-az-etele-teren


2014. január 6.

Duna-szentelés Budapesten
Vízkereszt alkalmából 2014. január 6-án Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke a Batthyány téren megáldotta az ország egyik fő folyójának, a Dunának a vizét.
/hirek/duna-szenteles-budapesten

2014. január 8.
Püspöki áldás a győri Szent Kamillus-templomra
Pápai Lajos megyéspüspök ünnepélyes keretek között áldotta meg a teljesen megújult nádorvárosi Szent Kamillus-templomot január elején.
/hirek/puspoki-aldas-gyori-szent-kamillus-templomra-videoval


2014. január 12.

Megemlékeztek a málenkij robot áldozatairól
Szentmisét mutatott be január 12-én vasárnap Beer Miklós megyéspüspök az 1945 januárjától Nagymarosról, Kismarosról, Zebegényből és a környék más településeiről kényszermunkára elhurcoltak emlékére tartott ünnepi megemlékezésen.
/hirek/megemlekeztek-malenkij-robot-aldozatairol

2014. január 15.
Katolikus templom épült Újrónafőn
Több évtizedes tervezés után, 2014 januárjában elkészült a katolikus templom Újrónafőn. Körülbelül 260 római katolikus él a faluban, akik eddig a kultúrházban gyűltek össze.
/hirek/katolikus-templom-epult-ujronafon

2014. január 16.
Ikonszentelés Hajdúdorogon
Kocsis Fülöp megyéspüspök értelmi fogyatékkal élő roma diákok által készített ikonokat áldott és szentelt meg a hajdúdorogi Kalkuttai Teréz Anya Általános Iskolában.
/hirek/ikonszenteles-hajdudorogon

2014. január 16.
Három veszprémi fiatal megvalósult álma a Karitász segítségével
A Katolikus Karitász és az MTVA közös programja a Jónak lenni jó elnevezésű rendezvénye során Veszprémben is megvalósult három, fogyatékossággal élő fiatal álma.
/hirek/harom-veszpremi-fiatal-megvalosult-alma-karitasz-segitsegevel

2014. január 17–18.
Országos találkozót tartottak az egyházmegyei családreferensek
Január 17-18-án Vácon került sor az egyházmegyei családreferensek szokásos, évindító országos találkozójára, melyen részt vett Bíró László családreferens püspök, a Magyar Katolikus Családegyesület munkatársai, valamint 13 egyházmegye küldöttei.
/hirek/orszagos-talalkozot-tartottak-az-egyhazmegyei-csaladreferensek

2014. január 18.
Állandó diakónusjelöltek admissziója az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében
2014. január 18-án, a Budapest-Angyalföldi Szent Mihály Plébániatemplomban került sor az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye három állandó diakónusjelöltjének admissziójára.
/hirek/allando-diakonus-jeloltek-admisszioja-az-esztergom-budapesti-foegyhazmegyeben


2014. január 19.

Erdő Péter: szent dolog a keresztények egységének építése
Szent dolog a keresztények egységének építése, és fontos, hogy „látható közösségeinket ne egymással szemben, hanem Krisztus kedvéért erősítsük” – mondta Erdő Péter bíboros az ökumenikus imahét országos megnyitó istentiszteletén, január 19-én, vasárnap Budapesten, a Kálvin téri református templomban.
/hirek/erdo-peter-szent-dolog-keresztenyek-egysegenek-epitese

2014. január 19.
Földrengés volt Nógrád megyében - templomok is megsérültek
A vasárnap hajnali nyugat-nógrádi földrengés következtében károk keletkeztek a cserhátsurányi és a cserháthalápi templomban. Az 1344-ben épült cserhátsurányi templom Nógrád megye egyik legszebb műemléke.
/hirek/foldrenges-volt-nograd-megyeben-templomok-megserultek

2014. január 21.
A rumi gyógypedagógiai központba látogatott Veres András
A rumi Bezerédj (majd Széchenyi) kastélyban működő gyógypedagógiai központba látogatott el Veres András megyéspüspök január 21-én, az intézmény által kezdeményezett Töltsön nálunk egy napot! projekt első vendégeként.
/hirek/rumi-gyogypedagogiai-kozpontba-latogatott-veres-andras-videoval

2014. január 26.
Erdő Péter: a szeretet küldetése minden emberre kiterjed
A szeretet küldetése minden emberre kiterjed, hiszen mindnyájan testvérek vagyunk - mondta Erdő Péter bíboros az ökumenikus imahét zárónapján tartott harmadik keresztény-zsidó imaórán vasárnap Budapesten, a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban.
/hirek/erdo-peter-szeretet-kuldetese-minden-emberre-kiterjed-videoval

2014. január 27.
Átadták a 2014-es Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat
Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.
/hirek/atadtak-2014-es-szalezi-szent-ferenc-sajtoosztondijat

2014. január 28.
Bosák Nándor püspök rúgta az első gólt az új műfüves pályán
Kelet-Magyarország első, fedett műfüves pályáját 2014. január 28-án áldotta meg Bosák Nándor megyéspüspök a debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium hátsó udvarán.
/hirek/bosak-nandor-puspok-rugta-az-elso-golt-az-uj-mufuves-palyan


2014. január 27–30.

Ternyák Csaba: Isten nélkül az ember önmaga ellen fordul. Megkezdődtek a Lelkipásztori Napok Egerben
Evangelizálás a világ felé címmel rendezik meg idén Egerben az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napokat. A négynapos rendezvény második napján Ternyák Csaba érsekkel ünnepelhették a szentmisét az ország minden részéből és a határon túlról érkezett résztvevők.
/hirek/ternyak-csaba-isten-nelkul-az-ember-onmaga-ellen-fordul-videoval

2014. január 29.
Webnővér segít az otthoni ápolásban
Laikus, hétköznapi embereknek szóló, az otthoni ápolás alapvető ismereteit átadó tudásanyagot tett közzé az interneten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az ingyenesen elérhető WebNővér honlap oktatófilmjei és szakmai tanácsai a gondoskodásra szoruló idős emberek, fekvőbetegek, sérültek ellátásához nyújtanak gyakorlati segítséget.
/hirek/webnover-segit-az-otthoni-apolasban

2014. január 29–31.
Befejeződött a teológiai tanárok éves konferenciája a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
„A szenvedő ember Isten színe előtt” címmel rendezte meg ebben az évben a sok évtizedes hagyományra visszanyúló magyar katolikus teológiai tanárok konferenciáját és továbbképzését a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Kara 2014. január 29-től január 31-ig.
/hirek/befejezodott-teologiai-tanarok-eves-konferenciaja-pazmany-peter-katolikus-egyetemen


FEBRUÁR

2014. február 1.
Állandó diakónus-jelöltek lektorrá avatása az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében
2014. február 1-én, a Budapest-Kispesti Jézus Szíve Plébániatemplomban került sor az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye két állandó diakónus-jelöltjének lektorrá avatására.
/hirek/allando-diakonus-jeloltek-lektorra-avatasa-az-esztergom-budapesti-foegyhazmegyeben

2014. február 3.
Hatvan év után görögkatolikus templom épül Dunakeszin
Január utolsó napjaiban emelték helyére a Dunakeszin épülő görögkatolikus templom toronysisakját. A 2001-ben indított templomépítkezés másfél megyényi területen élő görögkatolikus család számára teremti meg a Szent Liturgia méltó helyszínét.
/hirek/hatvan-ev-utan-gorogkatolikus-templom-epul-dunakeszin

2014. február 4.
Bélyeget bocsátottak ki a 25 éves Máltai Szeretetszolgálat tiszteletére
Máltai bélyeget bocsátott ki február 4-én a Magyar Posta a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszteletére.
/hirek/belyeget-bocsatottak-ki-25-eves-maltai-szeretetszolgalat-tiszteletere

2014. február 5.
A Szent István Rádió új szerkesztősége és új frekvenciái 
Közönségtalálkozót tartottak a Szent István Rádió munkatársai Törökszentmiklóson a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium Pánthy Endre Általános Iskolájában január végén. Az eseményen sor került a rádió törökszentmiklósi szerkesztőségének megáldására is.
/hirek/szent-istvan-radio-uj-szerkesztosege-es-uj-frekvenciai-videoval


2014. február 5–6.

A Népek udvara Budapesten: Nyitva kell tartani szemünket a világ problémáira
Erkölcsi rend a 21. századi gazdaságban és a szekularizált társadalomban címmel Budapest adott otthont február 5-én és 6-án a Népek udvara elnevezésű rendezvénysorozat legújabb állomásának. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem szervezésében zajló konferencia keretében adta át a Stephanus-díjat Erdő Péter bíboros, prímás Gianfranco Ravasi bíborosnak, a programsorozatot koordináló Kultúra Pápai Tanácsa elnökének.
/hirek/nepek-udvara-budapesten-nyitva-kell-tartani-szemunket-vilag-problemaira-videoval

2014. február 6.
Háromszáz önkéntest köszöntöttek az Országházban
Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár asszonya 300 Karitász-önkéntest hívott meg az Országházba, ahol köszönetet mondott a rászorulókért végzett munkájukért. Az önkénteseket Spányi Antal püspök, Écsy Gábor igazgató és Mádl Dalma jószolgálati nagykövet kísérte.
/hirek/haromszaz-onkentest-koszontottek-az-orszaghazban

2014. február 8.
Unitas: Pap- és szerzetesnövendékek találkozója Szegeden
A pap- és szerzetesnövendékek hagyományos éves találkozóját február 8-án, szombaton tartották Szegeden. A téma az egyház tanításának továbbadása volt a mai kor kihívásainak tükrében.
/hirek/unitas-pap-es-szerzetesnovendekek-talalkozoja-szegeden

2014. február 7–9.
KELET 2014 Nyíregyházán
2014. február 7-9. között zajlott le Nyíregyházán a Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség szervezésében a hatodik KELET, azaz a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozója.
/hirek/kelet-2014-nyiregyhazan

2014. február 9–16.
Aki keres, azt megtalálják – vasárnap kezdődik a házasság hete
Hazánkban hetedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával.
/hirek/aki-keres-azt-megtalaljak-vasarnap-kezdodik-hazassag-hete

2014. február 9.
Bokrétaünnepet tartottak Sopronban
Ünnepelt a soproni Lővérek egyházközsége. Az épülő új templomuk elérte a legmagasabb pontját, s a toronyra felkerült a közel 7 méteres, 2 tonnás acélkereszt, melyet február 9-én hálaadó szentmise keretében áldott meg Pápai Lajos, a Győri Egyházmegye főpásztora.
/hirek/bokretaunnepet-tartottak-sopronban


2014. február 10.

Hálaadó szentmisével ünnepelték a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 25. születésnapját
Február 10-én a zsúfolásig megtelt zugligeti Szent Család-plébániatemplomban mutattak be ünnepi szentmisét a szeretetszolgálat születésének 25. évfordulóján.
/hirek/halaado-szentmisevel-unnepeltek-magyar-maltai-szeretetszolgalat-25-szuletesnapjat-online-koezv

2014. február 13.
Rekord példányszámban jelenik meg magyarul Ferenc pápa apostoli buzdítása
A Szent István Társulat könyvesboltjainak polcain már a mai naptól kapható Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításának magyar fordítás.
/hirek/rekord-peldanyszamban-jelenik-meg-magyarul-ferenc-papa-apostoli-buzditasa

2014. február 14.
Egyéves a párKatt.hu katolikus online társkereső
Sikeres kezdeményezésnek bizonyult a katolikus online társkereső, amely február 14-én különleges születésnapi akciót indított.
/hirek/egyeves-parkatthu-katolikus-online-tarskereso

2014. február 13–15.
Diakónusok szakmai találkozója Vácon
Negyedik alkalommal találkoztak továbbképzésen az egyházmegye diakónusai a váci Althann-házban február 13. és 15. között. A téma ezúttal a diakónia, a segítő szeretet volt.
/hirek/diakonusok-szakmai-talalkozoja-vacon

2014. február 14–15.
Magyar filmet díjaztak Rodoszon a Máltai Szeretetszolgálatról
Második díjat nyert a Szuverén Máltai Lovagrend Rodosz szigetén tartott stratégiai konferenciáján megrendezett „Máltai-filmfesztiválon” a 25 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat című ötperces film, Vándor Attila Máltai-önkéntes alkotása.
/hirek/magyar-filmet-dijaztak-rodoszon-maltai-szeretetszolgalatrol-videoval


2014. február 15.

Püspökszentelések évfordulója Székesfehérváron
1989. február 11-én, a rendszerváltozás „előestéjén” az esztergomi bazilikában Paskai László bíboros öt új püspököt szentelt fel. Az azóta elhunyt Ács István egri és Dékány Vilmos esztergomi segédpüspököt, valamint Takács Nándor ny. székesfehérvári, Mayer Mihály ny. pécsi püspököt és Várszegi Asztrik OSB pannonhalmi főapátot.
/hirek/puspokszentelesek-evforduloja-szekesfehervaron-videoval


2014. február 16.

Az örökre szóló igen öröme
Szent Valentin napjához és Ferenc pápa kezdeményezéséhez kapcsolódva Márfi Gyula veszprémi érsek február 16-án együtt ünnepelt a Szent Mihály-székesegyházban egybegyűlt szerelmespárokkal, jegyespárokkal és házaspárokkal.
/hirek/az-orokre-szolo-igen-orome

2014. február 19.
A Tábori Lelkészi Szolgálat újraindításának 20. évfordulója
Szükségünk van hitre és erőre, de nem az a hitetlen, aki nem hisz Istenben, hanem az, aki nem hisz önmagában. DVD-bemutatón szerdán a budapesti Mátyás-templomban.
/hirek/tabori-lelkeszi-szolgalat-ujrainditasanak-20-evforduloja

2014. február 22.
Átadták az idei Hit pajzsa-díjat
Czike Imre János atya, ciszterci szerzetes vehette át a Parma fidei - Hit pajzsa elnevezésű díjat a budai Szent Imre-plébániatemplomban február 22-én szombaton.
/hirek/atadtak-az-idei-hit-pajzsa-dijat

2014. február 26.
Az egyház lételeme a kommunikáció – Veres András püspök előadása a KÉSZ budapesti régió-találkozóján
Az egyház lételeme a kommunikáció címmel rendezett budapesti régió-találkozót a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) február 26-án, szerdán a Fasori Evangélikus Gimnáziumban.
/hirek/az-egyhaz-leteleme-kommunikacio

2014. február 26.
Erdő Péter: A család nem csupán ősi intézmény, hanem erőforrás az emberiség számára
Erdő Péter bíboros Rómában először a Nevelésügyi Kongregáció plenáris ülésén vett részt, majd az Istentiszteleti Kongregáció kongresszusán, amelyet a Sacrosantum Concilium kezdetű liturgikus konstitúciónak, a II. Vatikáni Zsinat első dokumentumának 50 éves évfordulójára rendeztek. Ezt követően a bíborosi konzisztóriumon, végül pedig a szinódusi általános titkárság munkaülésén is tanácskozott.
/hirek/erdo-peter-csalad-nem-csupan-osi-intezmeny-hanem-eroforras-az-emberiseg-szamara

2014. február 25–27.
Káplántovábbképzést tartottak Debrecenben
Február 25-től 27-ig tartották a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye káplánjainak éves továbbképzését az egyházmegye püspöki hivatalának épületében, melynek során Palánki Ferenc egri segédpüspök tartott előadásokat a résztvevőknek.
/hirek/kaplantovabbkepzest-tartottak-debrecenben-0

2014. február 28.
Több mint kétezer tonna élelmiszersegélyt osztott szét a Katolikus Karitász
A Katolikus Karitász a 2013-as EU Élelmiszersegély-program keretében az ország 658 településén összesen 223685 rászorulónak tudott több mint kétezer tonna élelmiszersegélyt juttatni.
/hirek/tobb-mint-ketezer-tonna-elelmiszersegelyt-osztott-szet-katolikus-karitasz

2014. február 28. – március 2.
Nemzetközi piarista ifjúsági találkozó Vácott
A tavaly nyáron Kecskeméten megrendezett nemzetközi piarista ifjúsági találkozó (Piarist Youth Meeting – PYM) nagy sikerének köszönhetően idén február 28. és március 2. között ismét találkoznak a lengyel, szlovák és magyar piarista diákok.
/hirek/nemzetkozi-piarista-ifjusagi-talalkozo-vacott


MÁRCIUS


2014. március 3.

Az MKPK tagjai találkoztak I. Bartholomaiosz pátriárkával
A hivatalos látogatásra hazánkba érkezett I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ortodox pátriárkát itt-tartózkodásának első napján, március 3-án vendégül látták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai az MKPK székházában, ahol Erdő Péter bíboros köszöntötte az ortodox egyházfőt.
/hirek/az-mkpk-tagjai-talalkoztak-i-bartholomaiosz-patriarkaval

2014. március 3.
I. Bartholomaiosz pátriárka előadása a Magyar Tudományos Akadémián
I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka budapesti programja részeként március 3-án délután előadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián „Ítélet és tisztánlátás az Újszövetségben” címmel. Jelen voltak több ország ortodox metropolitái, valamint a hazai közélet és tudomány számos képviselője.
/hirek/i-bartholomaiosz-patriarka-eloadasa-magyar-tudomanyos-akademian

2014. március 4.
Meszlényi-domborművet avattak Kistarcsán
Kistarcsa a XX. század első negyedében gyári lakótelepnek épült településrésze a nagy gazdasági világválság idején került a belügyminisztérium tulajdonába. 1949 és 1953 között a kommunista diktatúra internálótábora működött Kistarcsán, itt hunyt el 1951. március 4-én Meszlényi Zoltán püspök.
/hirek/meszlenyi-dombormuvet-avattak-kistarcsan


2014. március 3-4.

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 3. és 4. között tartotta tavaszi rendes ülését – tájékoztatott az MKPK sajtószolgálata.
/hirek/ulesezett-magyar-katolikus-puspoki-konferencia

2014. március 8.
Szent munka közben érte őket a hívó szó
Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét a vértanú sorsú papok napján a budai Szent Imre-templomban, ahol Brenner Jánosra és a hét ferences vértanúra, Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael, Károlyi Bernát testvérekre emlékeztek.
/hirek/szent-munka-kozben-erte-oket-hivo-szo--videoval

2014. március 8.
Állandó diakónusjelöltek akolitus-avatása az Esztergom–Budapesti Főegyházmegyében
2014. március 8-án a Budapest-Pestszenterzsébeti Szent Erzsébet-plébániatemplomban került sor az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye két állandó diakónus-jelöltjének lektorrá avatására.
/hirek/allando-diakonus-jeloltek-akolitus-avatasa-az-esztergom-budapesti-foegyhazmegyeben

2014. március 8.
Konferencia a hetven évvel ezelőtti püspöki kinevezésekről
Szegeden Mindszenty József veszprémi, Kovács Sándor szombathelyi és Hamvas Endre csanádi püspök hetven évvel ezelőtti kinevezésére emlékeztek.
/hirek/konferencia-hetven-evvel-ezelotti-puspoki-kinevezesekrol

2014. március 8.
Férfi közösségek találkozója
A veszprémi Szent Mihály főplébánia Szent József Férfi Társaságának meghívására március 8-án Veszprémbe látogatott a váci és rimóci Katolikus Férfi Társaság.
/hirek/ferfi-kozossegek-talalkozoja

2014. március 12.
Akkreditálták a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolát
A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság értékelte a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán folyó képzés, tudományos kutatás feltételeit és akkreditálta a főiskolát – tájékoztatott a Hajdúdorogi Egyházmegye.
/hirek/akkreditaltak-szent-atanaz-gorogkatolikus-hittudomanyi-foiskolat

2014. március 14.

Pápai Lajos Jézus Krisztus életének misztériumairól
Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspöknek a révfalui és a kisbácsai hívek nagyböjti zarándoklatának alkalmából, a 2014. március 14-én, pénteken tartott szentmise keretében elmondott szentbeszédét.
/hirek/nagybojti-sorozatbeszed-ii-jezus-krisztus-eletenek-miszteriumai

2014. március 15.
Megújult a Magyar Kurír honlapja
A Magyar Kurír megújult arculattal folytatta működését. Nagyobb hangsúlyt kapott a képi tartalom, megerősödött a videoportál jelleg, ezzel egyidejűleg pedig a honlap dizájnja is felfrissült, mozgalmasabbá vált.
/hirek/megujul-magyar-kurir-honlapja-51066

2014. március 15.
Egyházi személyeket tüntettek ki március 15-én
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át a Művészetek Palotájában.
/hirek/egyhazi-szemelyeket-tuntetek-ki-marcius-15-en

2014. március 18.
Márton Áronról szóló könyveket mutattak be Budapesten
Március 18-án az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetében szakmai körben mutatták be a két, Márton Áron püspök személyéhez kapcsolódó kötetet.
/hirek/marton-aron-eleterol-szolo-konyveket-mutattak-be-budapesten

2014. március 19.
Erdő Péter Józsefváros díszpolgára lett
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzata hagyományaihoz híven, Szent József napján tünteti ki a kiemelkedő érdemeket szerzett józsefvárosiakat. Az idén a díszpolgári cím kitüntetést Erdő péter bíborosnak ítélte a képviselő-testület.
/hirek/erdo-peter-jozsefvaros-diszpolgara


2014. március 20.

Közös jövőnk – Közös felelősségünk címmel konferenciát rendeztek Tihanyban
Konferenciát rendeztek március 20-án Tihanyban, az apátsági látogatóközpontban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szervezésében „Közös jövőnk – Közös felelősségünk” címmel a magyarországi zsidó és keresztény közösségek együttéléséről, Erdő Péter bíboros részvételével.
/hirek/balog-parbeszedre-van-szukseg-az-elhallgatasnal-nincs-rosszabb

2014. március 21.
Tudományos konferencia az állam szuverenitása tárgyában
A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA TK) Jogtudományi Intézete szervezésében március 21-én, pénteken Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság címmel tudományos konferenciát tartottak a budai várban, melyen Erdő Péter bíboros is előadott.
/hirek/tudomanyos-konferencia-szuverenitas-targyaban

2014. március 22.
Képzési napot tartott a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
Március 22-én, szombaton találkoztak egymással az önkéntesek, akik rendszeresen látogatják a kórházakban fekvő betegeket.
/hirek/kepzesi-napot-tartott-vaci-egyhazmegye-korhazlelkeszi-szolgalata

2014. március 24.
Ferenc pápa áldását adta a Jónak lenni jó stábjának
Ferenc pápa áldását adta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Jónak lenni jó című karitatív műsora stábjának, az áldást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek adta át hétfőn Budapesten, a prímási palotában.
/hirek/ferenc-papa-aldasat-adta-jonak-lenni-jo-stabjanak

2014. március 26.
Makó Lajos atya kitüntetése
Makó Lajos atya a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. A kitüntetést március 26-án Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövettől vette át Bécsben, a magyar nagykövetségen.
/hirek/mako-lajos-atya-kituntetese

2014. március 28.
Végső búcsút vettek Szőnyi Zsuzsától
Március 28-án, pénteken vesznek végső búcsút Szőnyi Zsuzsától. Szőnyi István festőművész lányától, a Vatikáni Rádió egykori magyar munkatársától a zebegényi Havas Boldogasszony plébániatemplomban.
/hirek/marcius-28-an-vesznek-vegso-bucsut-szonyi-zsuzsatol


2014. március 26.

Erdő Péter megáldotta a Szent Erzsébet-kórházkápolnát
Március 26-án adták át a Szent Erzsébet-kórházkápolnát Budapest X. kerületében, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben.
/hirek/atadtak-szent-erzsebet-korhazkapolnat-fovaros-x-keruleteben

2014. március 27-28.
Erdő Péter vizitációja a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián
A kánoni vizitációra március 27-én és 28-án került sor az idén 966 éves Budapest-Belváros Nagyboldogasszony Főplébánián.
/hirek/vizitacio-belvarosi-foplebanian


ÁPRILIS


2014. április 4.

Áldás a Szent Kristóf-ház új intézményére
Új lakóotthonnal bővült a Szent Kristóf-ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye. Régi álma valósulhatott meg az Egyházmegyei Karitász által létrehozott intézménynek: a Szent Kristóf-ház bentlakásos, teljes ellátást biztosító épületet is működtethet.
/hirek/aldas-szent-kristof-haz-uj-intezmenyere

2014. április 4.
25 éves fennállását ünnepelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat debreceni csoportja
Ebből az alkalomból az Észak-Alföldi Régió ünnepi küldöttgyűlést tartott 2014. április 4-én, pénteken Debrecenben. Szentmisét mutatott be Bosák Nándor megyéspüspök, a homíliát Kozma Imre, a szeretetszolgálat alapító elnöke tartotta.
/hirek/25-eves-fennallasat-unnepelte-magyar-maltai-szeretetszolgalat-debreceni-csoportja

2014. április 5.
Hitoktatók továbbképzése a Szombathelyi Egyházmegyében
Április 5-én pedagógiai jellegű és kateketikai továbbképzést tartottak az egyházmegye hitoktatói számára. A nap témája az Újszövetségből vett történetek megtanítása, bemutatása volt alsó és felső tagozatos diákok számára.
/hirek/hitoktatok-tovabbkepzese

2014. április 10.
Új mesefal készült a Madarász utcai kórházban
A Máltai Szeretetszolgálat mesefal programjának idei első akciója a Madarász utcai gyerekkórházban zajlott, ahová tizenhárom év után tért vissza a csapat. /hirek/uj-mesefal-keszult-madarasz-utcai-korhazban

2014. április 17.
Püspöki nagyböjti lelkigyakorlatot tartottak Székesfehérváron
A húsvéti szent három napra készülve Spányi Antal megyéspüspök tartott lelkigyakorlatot a székesfehérvári bazilikában.
/hirek/puspoki-nagybojti-lelkigyakorlatot-tartottak-szekesfehervaron-videoval


2014. április 18.

Krisztus engedelmes lett a halálig – nagypéntek az egri bazilikában
Nagypénteken az egyház nem mutat be szentmisét, hanem ősi liturgiával ünnepli az Úr Jézus szenvedését és megváltó kereszthalálát. Így történt ez az egri bazilikában is április 18-án, az esti szertartás keretében.
/hirek/krisztus-engedelmes-lett-halalig-nagypentek-az-egri-bazilikaban

2014. április 19.
Erdő Péter: Jézus minket is fel tud, fel akar támasztani
Senki sincs, akit a halálon győztes Üdvözítő kizárt volna irgalmasságából – mondta a húsvéti vigília-szertartáson elhangzott szentbeszédében Erdő Péter bíboros április 19-én, a Szent István-bazilikában.
/hirek/a-feltamadas-titka-fontosabb-minden-mas-emberi-felfedezesnel

2014. április 22.
Az egyház meghallgat, szeret és hisz – budapesti tanácskozás a rendkívüli püspöki szinódus témakörében
Lorenzo Baldisseri bíboros, valamint Bruno Forte érsek – Chieti-Vasto főpásztora, a szinódus különleges titkára – háromnapos munkalátogatáson tartózkodott Magyarországon. Az Úri utcai prímási palotában április 22-én, kedden délután tartott találkozón a magyar közélet és számos katolikus közösség képviselői vettek részt.
/hirek/az-egyhaz-meghallgat-szeret-es-hisz-budapesti-tanacskozas-rendkivuli-puspoki-szinodus-temakoreben

2014. április 26.
Százéves a kisvárdai görögkatolikus egyházközség
Április 26-án, szombaton ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a kisvárdai görögkatolikus egyházközség; a centenáriumi ünnepi szertartáson Kocsis Fülöp megyéspüspök mutatott be szent liturgiát.
/hirek/szazeves-kisvardai-gorogkatolikus-egyhazkozseg

2014. április 26.
Új katolikus templom épül Debrecen–Józsán
A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye Debrecen Józsa nevű városrészén Szent György tiszteletére templomot épít. A Szent György-templom alapkövét Bosák Nándor püspök áldotta meg április 26-án.
/hirek/uj-katolikus-templom-epul-debrecen-jozsan

2014. április 25.
Görögkatolikus egyházművészeti napot tartottak a Művészetek Házában
Az idén második alkalommal rendezték meg a Szépséges Pászka elnevezésű görögkatolikus egyházművészeti napot a Művészetek Házában.
/hirek/gorogkatolikus-egyhazmuveszeti-napot-muveszetek-hazaban


2014. április 26.

Valahol a szívünkben is egy új templom épült – felszentelték az örökösföldi templomot
Április 26-án a Kocsis Fülöp püspök által bemutatott szent liturgia keretében szentelték fel Nyíregyházán az örökösföldi görögkatolikus egyházközség új, a Szentháromság tiszteletére épült templomát.
/hirek/valahol-szivunkben-is-egy-uj-templom-epult-felszenteltek-az-orokosfoldi-templomot-1

2014. április 30.
Iskolát építtet a Szombathelyi Egyházmegye
Több mint kétmilliárd forintos állami és uniós pályázati támogatással 24 tantermes épületegyüttest építtet az egyházmegye Szombathelyen az eddig két telephelyen működő Brenner János Általános Iskola és Gimnázium számára. /hirek/iskolat-epittet-katolikus-egyhazmegye-szombathelyen


2014. április 30.

Erdő Péter: Szent II. János Pál pápában Krisztus közelségét érzi a világ
Erdő Péter bíboros megáldotta szerda este a budapesti Szent István-bazilika Szent II. János Pál pápa-kápolnáját. A plébánia Hercegprímás utca 7. szám alatti épületében található multifunkcionális termet az elmúlt hetekben alakították át kápolnává a zarándokcsoportok jobb kiszolgálása érdekében.
/hirek/erdo-peter-szent-ii-janos-pal-papaban-krisztus-kozelseget-erzi-vilag


MÁJUS


2014. május 3.

Veled és érted – Bíró László papi és püspöki jubileuma
Kecskeméten kettős évfordulóra gyűltek össze azok, akik Bíró László püspökhöz élete különböző szakaszaiból kötődnek. A katonai ordináriust húsz éve szentelték püspökké, papi szolgálatát negyven éve kezdte el.
/hirek/veled-es-erted-biro-laszlo-papi-es-puspoki-jubileuma

2014. május 3.
Mindszenty Józsefre emlékeztek az esztergomi bazilikában
Országos engesztelő zarándoklat keretében ünnepi szentmisén emlékeztek május 3-én, szombaton Mindszenty József bíborosra a hercegprímás sírjánál, az esztergomi bazilikában. Az idő egyre több részletet tár fel Mindszenty bíboros életéből, melyek tovább erősítik előttünk példaértékű élete tanúságát – mondotta Erdő Péter bíboros, köszöntve a zarándokokat.
/hirek/udvardy-gyorgy-nehezsegekben-lehetseges-helytallas

2014. május 5.
Országos Keresztény Neveléstudományi Konferenciát rendeztek az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán
Az elmúlt évhez hasonlóan a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola idén áprilisban is megrendezte Országos Keresztény Neveléstudományi Konferenciáját „In caritate perficias“ mottóval, „A keresztény nevelés mint társadalmi érték“ címmel.
/hirek/orszagos-kereszteny-nevelestudomanyi-konferenciat-rendeztek-az-apor-vilmos-katolikus-foiskolan


2014. május 14.

Akolitusavatás a Győri Szemináriumban
Május 14-én dr. Pápai Lajos megyéspüspök szentmise keretében akolitussá avatta a szeminárium negyedik évfolyamos kispapjait.
/hirek/akolitusavatas-gyori-szeminariumban

2014. május 15.
Új tulajdonosa van a Zirci Arborétumnak
A Zirci Arborétum a Zirci Ciszterci Apátság tulajdonába került. A megállapodást május 5-én írták alá. A létesítmény a tulajdonosváltástól függetlenül változatlanul látogatható.
/hirek/uj-tulajdonosa-van-zirci-arboretumnak

2014. május 17.
Erdő Péter: A Teremtő terve mellett tesz hitet mindenki, aki házasságot köt
A Házas Hétvége Mozgalom magyarországi megindulásának harminc éves évfordulójának ünnepére gyűltek össze lelkinapra a mozgalomhoz tartozó házaspárok Esztergomban.
hirek/erdo-peter-teremto-terve-mellett-tesz-hitet-mindenki-aki-hazassagot-kot


2014. május 26.

Konferencia a vallásközi párbeszéd Magna Chartájáról
Következetesen a II. Vatikáni Zsinat és Egyházunk útmutatását alapul véve folytassuk a párbeszédet – mondta Erdő Péter bíboros a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate kezdetű, a katolikus Egyház és más vallások viszonyáról szóló dokumentumáról szóló tudományos konferencián.
/hirek/konferencia-vallaskozi-parbeszed-magna-chartajarol


2014. május 30.

Diakónusszentelés Veszprémben
Márfi Gyula érsek május 30-án a Szent Mihály-bazilikában ünnepi szentmise keretében szentelte diakónussá Östör Dánielt, a Boldog Gizella Szeminárium papnövendékét.
/hirek/diakonusszenteles-veszpremben-53378


JÚNIUS

2014. június 3.
Egyházmegyei családmajális Kalocsán
A hétvégén Kalocsán tartották a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye családmajálisát. A nap az érsekség ajándékaként valósult meg, mutatva a családok szerepének kiemelt fontosságát.
/hirek/egyhazmegyei-csaladmajalis-kalocsan


2014. június 4.

10 év, 8 millió adásperc – jubilál a Magyar Katolikus Rádió
Nem hitvallási cikkelyekbe, hanem élettörténetekbe foglalva kell elvinnünk az örömhírt az emberekhez – fogalmazta meg Spányi Antal püspök a Magyar Katolikus Rádió küldetését a 10 éves fennállást hírül adó sajtótájékoztatón, június 4-én.
/hirek/0-ev-8-millio-adasperc-jubilal-magyar-katolikus-radio

2014. június 7.
A Szűzanya kegyszobra hazatért Mátraverebély-Szentkútra
A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely jelentős megújulása miatt fél éven keresztül a Szent István-bazilika adott otthont híres kegyszobrának. A Szent Szűz szobra június 7-én szentmise keretében tért vissza a ferences kegyhelyre, ahol ugyanakkor megáldották Marko Ivan Rupnik mozaikkompozícióját és az új oltárt.
/hirek/a-szuzanya-kegyszobra-hazatert-matraverebely-szentkutra

2014. június 7.
Templomszentelés Nagylakon
Az újonnan épült nagylaki Szentlélek-templomot június 7-én 18 órakor szentelte fel Kiss-Rigó László megyéspüspök.
/hirek/templomszenteles-nagylakon

2014. június 7.
A Vigyázó Miklós közösségi terem megáldása Angyalföldön
Pünkösd előestéjén Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be az angyalföldi Szent Mihály-templomban, majd ünnepélyesen megáldotta a plébánia 2013-ban elhunyt plébánosáról, Vigyázó Miklósról elnevezett új közösségi termet.
/hirek/a-vigyazo-miklos-kozossegi-terem-megaldasa-angyalfoldon-kepgaleriaval


2014. június 10-11.

Ülésezett a püspöki konferencia
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 10-11-én megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyhez kapcsolódóan Erdő Péter bíboros, a testület elnöke és Mohos Gábor, a konferencia titkára sajtótájékoztatót tartottak.
/hirek/ulesezett-puspoki-konferencia

2014. június 12.
Pünkösdhétfőn rendezték meg a közösségek ünnepét Pécsen
Június 9-én, pünkösdhétfőn Udvardy György püspök meghívására ismét megrendezték a közösségek ünnepét a Pécsi Egyházmegye területén aktívan szolgáló plébániai közösségek és lelkiségi mozgalmak részvételével.
/hirek/punkosdhetfon-rendeztek-meg-kozossegek-unnepet-pecsen


2014. június 14.
Erdő Péter: Jézus művét hivatottak folytatni - Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Esztergomban
Erdő Péter bíboros június 14-én az esztergomi bazilikában pappá szentelte a főegyházmegye számára Hodász Andrást, Lakatos Bencét, Marton Zoltán Lászlót és Szemere Istvánt. A főpásztor három családos férfit, Kuzmányi Istvánt, Lovász Pétert és Szoyka Árpád Miklóst állandó diakónussá, három papnövendéket, Lindmayer Miklóst és a Krisztus Légiója Kongregáció két szerzetesét, Egervári Bertalant és Szabó-Molnár Bálint diakónussá szentelt.
/hirek/rdo-peter-jezus-muvet-hivatottak-folytatni

2014. június 20.
Papszentelés Győrben
Június 20-án Pápai Lajos megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Benkó Attila, Brezina Balázs és Kovács Gergő Vilmos diakónusokat.
/hirek/papszenteles-gyorben-kepgaleriaval


2014. június 21.

Pap- és diakónusszentelés a szombathelyi székesegyházban
2014. június 21-én, Nagy Tamás és Pete Polgár Máté diakónusokat áldozópappá, Böjti Balázs és Bihal Zoltán akolitusokat pedig diakónussá szentelte Veres András megyéspüspök.
/hirek/pap-es-diakonusszenteles-szombathelyi-szekesegyhazban

2014. június 22.
Főpásztori vizitáció az Örmény Katolikus Személyi Plébánián
A kánoni vizitációra június 21–22-én került sor, és úrnapi ünnepi szentmisével zárult, melyet Erdő Péter bíboros mutatott be június 22-én délután az Orlay utcai Fogolykiváltó Boldogasszony és Világosító Szent Gergely örmény katolikus kápolnában.
/hirek/erdo-peter-biboros-vizitacioja-az-ormeny-katolikus-lelkeszsegen

2014. június 24.
Roska Tamásra emlékezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Gyászmisét tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem június 24-én az Egyetemi templomban Roska Tamás emlékére a család, a kollégák, az egyetem oktatói, dolgozói és hallgatói nagyszámú jelenlétében. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem a külföldön tartózkodó Szuromi Szabolcs O.Praem. rektor szentbeszédével búcsúzott Roska professzortól.
/hirek/homilia-roska-tamas-gyaszmisejen

2014. június 28.
Papszentelés Kaposváron
Az idei évben június 28-án ünnepelte a Kaposvári Egyházmegye védőszentjének, Szent Lászlónak ünnepét. A szentmisén Balás Béla kaposvári püspök pappá szentelte Arányi Zoltán és Balogh Péter diakónusokat, valamint diakónussá szentelte Németh Zsoltot.
/hirek/papszenteles-kaposvaron-54051

2014. június 28.
Pap- és diakónusszentelés Debrecenben
Ünnepi szentmise kertében Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök pappá szentelte Olasz Lajos és Varga Lóránd diakónusokat, és diakónussá szentelte Mészáros Zsolt akolitust.
/hirek/papszenteles-diakonusszenteles-debrecenben-az-elszant-imadsagos-kiraly-peldajaval

2014. június 26.
Diakónusszentelést tartottak a pécsi székesegyházban
Ünnepi szentmise keretében szentelte diakónussá Udvardy György megyéspüspök Battonyai János akolitust.
/hirek/diakonusszentelest-tartottak-pecsi-szekesegyhaz


JÚLIUS


2014. július 1.

Hatvanéves lett az országos papi otthon
A Székesfehérvár egyik legszebb és legjelentősebb műemlék épületében működő papi otthon 60. évfordulóján ünnepi konferenciával és szentmisével emlékeztek meg a megalapításról, az idős papokat ellátó otthon történetéről.
/hirek/unnepseg-az-orszagos-papi-otthon-60-evfordulojan-beszamolo

2014. július 1.
Egyházi múzeum nyílt Gyöngyösön
Július 1-jén Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a gyöngyösi Szent Bertalan-templom most megnyitott kincstárát és két restaurátor-műhelyét.
/hirek/egyhazi-muzeum-es-restauratormuhelyek-gyongyoson

2014. július 3.
Megkezdték a szegedi dóm felújítását
Kétmilliárd forintos, uniós támogatással megvalósuló beruházás során megújul a szegedi dóm és környezete. A székesegyház altemplomában kulturális és közösségi rendezvények befogadására alkalmas tereket alakítanak ki.
/hirek/elkezdodott-szegedi-dom-felujitasa

2014. július 2-6.
Határátlépés Pál Ferivel
Ötödik alkalommal rendezték meg a pálferis nyári tábort. Idén Sátoraljaújhely adott otthont a rendezvénynek, amelynek központi gondolata a határ és határtalanság témaköre volt.
/hirek/hataratlepes-pal-ferivel


2014. július 9.

Az apátsági major új élete – ünnepélyes zárórendezvény Pannonhalmán
Befejeződött a Pannonhalmi Főapátság turisztikai hasznosítási tervének soron következő üteme, az apátsági major rehabilitációja.
/hirek/az-apatsagi-major-uj-elete-unnepelyes-zarorendezveny

2014. július 5.
Alapításának 100. évfordulóját ünnepelte a Schönstatt Mozgalom
A Schönstatt Mozgalom alapításának századik évfordulóját, a Schönstatt kápolna alapkőletételének tizedik évfordulóját ünnepelték július 5-én Óbudaváron. A mozgalom megalapítása századik évfordulójának tiszteletére Ferenc pápa teljes búcsút engedélyezett a világ összes Schönstatt-kápolnájában, így az óbudavári kápolnában is.
/hirek/alapitasanak-100-evfordulojat-unnepelte-schonstatt-mozgalom


2014. július 16.

Ternyák Csaba: Alakítsd magad olyanná, hogy építeni lehessen rád
Ne halogassátok sokáig döntéseiteket – figyelmeztette a fiatalokat Ternyák Csaba érsek a 32. egerszalóki ifjúsági találkozót és lelkigyakorlatot megnyitó szentmisén július 16-án.
/hirek/ternyak-csaba-alakitsd-magad-olyanna-hogy-epiteni-lehessen-rad


2014. július 17.

Emlékművet állított az egyházmegye a holokauszt szegedi áldozatainak
Az idősebb és fiatalabb testvér, vagyis a zsidóság és a kereszténység kapcsolatát is kifejezi az az alkotás, amit július 17-én a Szeged-Csanádi Egyházmegye állított a dóm mellett a holokauszt 3300 szegedi áldozatára emlékezve.
/hirek/emlekmuvet-allitott-az-egyhazmegye-holokauszt-szegedi-aldozatainak


AUGUSZTUS


2014. augusztus 1-3.

A háborúra emlékezve a békéért: történelmi és kegyeleti zarándoklat az Isonzó völgyében
Bíró László tábori püspök vezetésével augusztus 1. és 3. között százhúsz zarándok kereste fel az Isonzó menti első világháborús csaták helyszínét.
/hirek/a-haborura-emlekezve-bekeert-tortenelmi-es-kegyeleti-zarandoklat-az-isonzo-volgyeben

2014. augusztus 4.
Ökumenikus imaóra a roma holokauszt és a kislétai gyilkosság évfordulóján
A kislétai gyilkosság ötödik, a pharrajimos hetvenedik évfordulóján ökumenikus imádságban emlékeztek meg az áldozatokról Budapesten, a Mária utcai Jézus Szíve-templomban, a Szent Egyed Közösség szervezésében. A szertartást Székely János esztergom–budapesti segédpüspök vezette.
/hirek/okumenikus-imaora-pharrajmos-es-kisletai-gyilkossag-evfordulojan

2014. augusztus 9.
Világméretű kulturális és vallási párbeszéd – biblikus konferencia Szegeden
Augusztus 9-én zárult az SNTS (Studiorum Novi Testamenti Societas), az Újszövetség-kutatók Társaságának konferenciája, amelyet először rendeztek hazánkban, Szegeden.
/hirek/snts-konferencia-szegeden


2014. augusztus 14.

Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét a zugligeti templomban a Befogadás napján
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg a keletnémet menekültek 25 évvel ezelőtti befogadásáról. Az első nap ünnepi szentmisével zárult a zugligeti Szent Család-plébániatemplomban.
/hirek/erdo-peter-biboros-mutatott-be-szentmiset-zugligeti-templomban-befogadas-napjan

2014. augusztus 17.
Erdő Péter bíboros Szűz Mária közbenjárását kérte hazánkért és az üldözött keresztényekért Mátraverebélyen
A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely főbúcsúján, Nagyboldogasszony ünnepén Erdő Péter bíboros mutatott be ünnepi szentmisét közel tízezer zarándok előtt.
/hirek/erdo-peter-biboros-szuz-maria-kozbenjarasat-kerte-hazankert-es-az-uldozott-keresztenyekert


2014. augusztus 17.

Mozaikkép szentelése és püspöki ezüstmise Máriapócson
Máriapócson a Nagyboldogasszony-napi püspöki Szent Liturgia végén a kegytemplom 15 méter magasan lévő fülkéjében újonnan elhelyezett mozaikikont áldotta meg Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök. A Szent Liturgián ünnepelte egyúttal pappá szentelésének 60. évfordulóját Oláh Miklós atya, illetve 25. évfordulóját Fülöp püspök és a vele együtt felszentelt paptársai. Az ünnepi liturgián a szentbeszédet Székely János püspök tartotta.
/hirek/mozaik-ikon-szentelese-es-puspoki-ezustmise-mariapocson-55009

2014. augusztus 18.
Olimpiai aranyat ünnepelt a Szent Angéla
A Nancsingban zajló ifjúsági olimpián 200 méteres pillangóúszásban aranyérmet szerzett Szilágyi Liliána, a Szent Angéla Ferences Gimnázium tanulója.
/hirek/a-szentangelas-diaklany-aranyat-er

2014. augusztus 19.
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Egyház közös nyilatkozata
A MEÖT és a Magyar Katolikus Egyház közös nyilatkozatot adott ki az iraki és szíriai helyzettel kapcsolatban.
/hirek/a-magyarorszagi-egyhazak-okumenikus-tanacsa-es-magyar-katolikus-egyhaz-kozos-nyilatkozata

2014. augusztus 19.
Egyházi és egyházban dolgozó személyek Szent István-napi állami kitüntetése
Kimagasló szakmai munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült Dr. Szuromi Szabolcs, az MTA doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.
/hirek/egyhazi-szemelyek-szent-istvan-napi-allami-kituntetese

2014. augusztus 19.
Ökumenikus istentisztelet az ünnep előestéjén
Ökumenikus istentiszteletet tartottak az augusztus 20-i ünnep előestéjén kedden Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban.
/hirek/okumenikus-istentisztelet-az-unnep-eloestejen

2014. augusztus 20.
Szent István legértékesebb öröksége: Jézus evangéliuma
Szent István a legértékesebb örökséget, Jézus evangéliumát hagyta ránk – mondta Orosch János nagyszombati érsek augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén a Szent István-bazilika előtti téren bemutatott hagyományos ünnepi szentmisén.
/hirek/szent-istvan-unnepe/?q=nagyszombati


2014. augusztus 20.

Szent István ünnepén szentelték fel a megújuló diósgyőri vár kápolnáját
Augusztus 20-án Palánki Ferenc püspök szentelte fel a diósgyőri várban Szent Hedvig lengyel királyné tiszteletére a XVI. századi, most felújított kápolnát.
/hirek/szent-istvan-unnepen-szenteltek-fel-megujulo-diosgyori-var-kapolnajat

2014. augusztus 23.
Kápolnaszentelés a Badacsony hegyen
A volt pálos kolostor és a Szent II. János Pál-emlékhely közelében álmodta meg Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész a kis hegyi kápolnát, amelyet Szent István király tiszteletére szentelt fel augusztus 23-án délután a Badacsony hegyen Erdő Péter bíboros.
/hirek/kapolnaszenteles-badacsony-hegyen

2014. augusztus 28.
Tanszeradományok a Katolikus Karitásztól
A tanév kezdete előtt a Katolikus Karitász több mint 20 millió forinttal támogatja a rászoruló családokat. A támogatás keretében diákonként 5 ezer forintos utalvánnyal, illetve tárgyi adományokkal segítik a családokat.
/hirek/tanszeradomanyok-katolikus-karitasztol


SZEPTEMBER

2014. szeptember 3.
Találkoztak egymással a három történelmi egyház vezetői
A Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete székházában megtartották idei harmadik találkozójukat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa tagjai, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei.
/hirek/talalkoztak-egymassal-harom-tortenelmi-egyhaz-vezetoi


2014. szeptember 2-3
.
Gyorssegélyt küld Irakba és imanapot hirdet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 2. és 3. között megtartotta őszi rendes ülését. Mohos Gábor, a testület titkára sajtótájékoztatón számolt be az eseményen megvitatott legfontosabb témákról.
/hirek/gyorssegelyt-kuld-irakba-magyar-katolikus-puspoki-konferencia

2014. szeptember 5.
Konferencia Szegeden az előző rendszer ateizmusáról és az egyházak akkori helyzetéről
A kommunista párt az egyházat és a bencés rendet is ellenségének tekintette, ellenük minden eszközt megengedhetőnek tartott – mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szeptember 5-én Szegeden, a Gál Ferenc Főiskolán tartott konferencián.
/hirek/konferencia-szegeden-az-elozo-rendszer-ateizmusarol-es-az-egyhazak-akkori-helyzeterol

2014. szeptember 6.
Jubileumi akkordok – Gitárostalálkozót tartottak Fertőszéplakon
A Győri Egyházmegye tizenöt kisebb-nagyobb zenekara és kórusa vett részt szeptember 6-án Fertőszéplakon az immáron tizedik alkalommal megrendezett gitárostalálkozón, melynek zárószentmiséjén több százan kísérték hangos énekszóval a liturgiát.
/hirek/jubileumi-akkordok-gitaros-talalkozot-tartottak-fertoszeplakon

2014. szeptember 7.
Jégkorongozók is segítik a székesfehérvári bazilika megújulását
A zsúfolásig megtelt székesfehérvári jégcsarnokban nagy taps kíséretében dobta be a korongot Spányi Antal megyéspüspök a szeptember 7-én megrendezett Ifj. Ocskay Gábor Emléktornán.
/hirek/ifju-jegkorongozok-is-segitik-szekesfehervari-bazilika-megujulasat

2014. szeptember 9.
Egyházügyi törvény: a strasbourgi bíróság elutasította a kormány fellebbezését
Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szeptember 9-én a magyar kormány fellebbezését a magyar egyházügyi törvényt elmarasztaló április 8-i ítélete ellen.
/hirek/egyhazugyi-torveny-strasbourgi-birosag-elutasitotta-kormany-fellebbezeset

2014. szeptember 9.
Vidékfejlesztési konferenciát tartottak és Kneipp-kertet avattak Ölbőn
Az egyháznak a vidék megmentésében és fejlesztésében játszott szerepéről szervezett konferenciát a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, melynek keretében átadták a Szent Miklós Gyógyfüves Ház Kneipp-kertjét. Előadást tartott Beer Miklós váci és Veres András szombathelyi megyéspüspök.
/hirek/videkfejlesztesi-konferenciat-tartottak-es-kneipp-kertet-avattak-olbon

2014. szeptember 11.
Kenyérbérletet kapnak a rászorulók Óbudán
Az III. kerületben élő kisnyugdíjasok és rászoruló családok számára kedvezményes vásárlásra jogosító kenyérbérletet bocsát ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
/hirek/kenyerberletet-adnak-raszoruloknak-obudan


2014. szeptember 13.

Megkezdődött a Kattárs Miskolcon
„Merjük vállalni a társadalmi kihívásokat” – hangsúlyozta Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius Miskolcon, a Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) rendezvénysorozatot megnyitó szentmisén szeptember 13-án a minorita Nagyboldogasszony-templomban.
/hirek/alberto-bottari-de-castello-merjuk-vallalni-tarsadalmi-kihivasokat

2014. szeptember 13.
Magyar katonai zarándokok redipugliai katonai emlékhelyen
A az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából bemutatott pápai szentmisére 70 fős katonai zarándoklatot szervezett a Katolikus Tábori Püspökség.
/hirek/magyar-katonai-zarandokok-redipugliai-katonai-emlekhelyen

2014. szeptember 15.
Lengyel díszdoktort avattak a pázmányos tanévnyitón
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) ünnepélyes évnyitóját szeptember 15-én tartották Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet dísztermében. Az ünnepségen Szuromi Szabolcs rektor díszdoktorrá avatta Andrzej Dzięga szczecin-kamieńi érseket.
/hirek/lengyel-diszdoktort-avattak-pazmanyos-tanevnyiton

2014. szeptember 13.
Felszentelték a gödöllői görögkatolikus templomot
Kocsis Fülöp püspök a Szent Kereszt tiszteletére szentelte fel szeptember 13-án az újonnan épült gödöllői görögkatolikus templomot. „A felszentelt templom Isten jelenlétének helye, de azt a közösségnek kell megtöltenie élettel” – fogalmazott a főpásztor.
/hirek/felszenteltek-godolloi-gorogkatolikus-templomot

2014. szeptember 18.
Lengyel posztumusz kitüntetések magyar főpásztoroknak
A lengyel köztársasági elnök többek közt négy katolikus főpap és Varga Béla atya érdemeit ismerte el a II. világháború idején hazánkba menekült lengyelek megsegítésében. A kitüntetéseket szeptember 18-án adta át Budapesten Roman Kowalski lengyel nagykövet.
/hirek/lengyel-posztumusz-kituntetesek-magyar-fopasztoroknak

2014. szeptember 19.
Szenior egyetem indult a Pázmány bölcsészkarán
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara idén ősszel először hirdeti meg a Pázmány Szenior Egyetem kurzusait az egyetem budapesti, Mikszáth Kálmán téri épületében.
/hirek/szenior-egyetem-indul-pazmany-bolcseszkaran

2014. szeptember 19.
Erdő Péter gyújtotta meg az első gyertyát az üldözöttekért
A Katolikus Karitász által meghirdetett „Gyújts egy gyertyát az üldözöttekért!” szolidaritási akció első napján, szeptember 19-én, a Szent István-bazilika előtt Erdő Péter bíboros gyújtotta meg az első lángot. „Imádsággal és szolidáris szeretettel kísérjük az üldözöttek sorsát” – kérte a prímás.
/hirek/erdo-peter-gyujtotta-meg-az-elso-gyertyat-az-uldozottekert


2014. szeptember 19.

Elkezdődött az Ars Sacra Fesztivál
A Nemzeti Múzeumban tartott ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a nyolcadik Ars Sacra Fesztivál, szakrális művészetek programsorozata.
/hirek/elkezdodott-az-ars-sacra-fesztival

2014. szeptember 21.
Megszólaltak a zuglói Páduai Szent Antal-plébániatemplom harangjai
68 éven át tartó folyamat fejeződik be azzal, hogy a helyükre kerültek a Páduai Szent Antal-plébániatemplom új tornyában a harangok. A zuglói közösség 2014. szeptember 21-én Székely János püspökkel ünnepelte a harangszentelést.
/hirek/megszolaltak-zugloi-paduai-szent-antal-plebaniatemplom-harangjai

2014. szeptember 22-24.
Családpasztoráció: adj, segíts, ez a küldetésünk
A házasság szentsége és lelkisége, a családok életét meghatározó társadalmi, gazdasági környezet, a pasztoráció konkrét kérdései – ezekkel a témákkal foglalkozott a családpasztorációs papi találkozó Leányfalun szeptember 22. és 24. között.
/hirek/csaladpasztoracio-beszelni-kell-problemakrol

2014. szeptember 20.
80 éves a közadakozásból megmentett ercsi templom
Püspöki szentmisével emlékeztek meg szeptember 20-án az ercsi cukorgyár egykori kápolnája 80 éves jubileumáról. Az épületet 2007-ben közadakozásból újították fel.
/hirek/80-eves-jubileumat-unnepelte-kozadakozasbol-megmentett-ercsi-templom

2014. szeptember 24.
Restaurálták Tata első anyakönyvét
A tatai városháza dísztermében mutatták be szeptember 24-én a település első fennmaradt anyakönyvét, amelyben egy Mária-ének szövegét is feljegyezték.
/hirek/restauraltak-tata-elso-anyakonyvet

2014. szeptember 26.
Heves Megyéért Díjat kapott Gonda Imre
A Heves Megyei Közgyűlés a Heves Megyéért Díjat adományozott Gonda Imre bírósági helynöknek, apostoli protonotáriusnak. A kitüntetés ünnepélyes átadására szeptember 26-án került sor Egerben a megyeházán.
/hirek/heves-megyeert-dijat-kapott-gonda-imre


2014. szeptember 28.

Szegeden új katolikus pedagógiai intézet kezdte meg működését
A Szeged-Csanádi Egyházmegye azzal a céllal hozta létre a Gelsey Vilmosról elnevezett pedagógiai intézetét, hogy segítse az egyházmegye köznevelési intézményeinek tevékenységét.
/hirek/szegeden-uj-pedagogiai-intezet-kezdte-meg-mukodeset

2014. szeptember 29.
Görögkatolikus papszentelés Miskolcon
Orosz Atanáz püspök-exarcha szeptember 28-án a miskolci Búza téri székesegyházban áldozópappá szentelte Buka Gábort, a miskolc-belvárosi görögkatolikus egyházközség diakónusát.
/hirek/gorogkatolikus-papszentelest-vegeztek-miskolcon


OKTÓBER


2014. október 2.
Vidékfejlesztési fórumot tartottak Vácon
2014. október 2-án Vácott rendezték meg a NAKVI vidékfejlesztési fórumát, melyet Beer Miklós püspök nyitott meg. Az országban először a Váci Egyházmegye indított vidékfejlesztési irodát, amely a plébániákat segíti bekapcsolódni a nemzeti és uniós fejlesztési, képzési programokba.
/hirek/a-fejlodes-utja-fejlett-egyuttmukodesi-kultura-videkfejlesztesi


2014. október 4.

A Katolikus Karitász önkénteseit jutalmazták Budapesten
Idén 37 önkéntes részesült az elismerésben, amelyet október 4-én, szombaton adott át Beer Miklós püspök és Écsy Gábor, a segélyszervezet igazgatója a Magyar Szentek Templomában Budapesten.
/hirek/caritas-hungarica-dij-2014

2014. október 4.
Őszi nagymarosi ifjúsági találkozó
Ne szolgaként, hanem barátként engedelmeskedjünk Istennek – mondta homíliájában Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az őszi nagymarosi ifjúsági találkozón, október 4-én.
/hirek/bosak-nandor-jezustol-megtanulhatjuk-az-ertelmes-sikeres-elet-titkat-56044

2014. október 5.
Megújult a börcsi Szent Bertalan-templom
Pápai Lajos megyéspüspök áldotta meg október 5-én a pályázati forrásból felújított börcsi Szent Bertalan-templomot, melyet Juranics György győri püspök építtetett 1834-ben.
/hirek/megujult-borcsi-szent-bertalan-templom

2014. október 8.
Házasságra készülő fiatalok imádkoztak a tiszta szerelemért
Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án 28 helyen imádkoztak együtt magyar fiatalok a házasságra való tiszta készületért. Az Imaest a tisztaságért elnevezésű kezdeményezést hat évvel ezelőtt indította el az Országos Lelkipásztori Intézet.
/hirek/hazassagra-keszulo-fiatalok-imadkoztak-tiszta-szerelemert

2014. október 8.
Cigánypasztorációs továbbképzést tartottak a Miskolci Exarchátusban
Továbbképzésre hívta össze a cigánypasztorációval foglalkozó papokat a Miskolci Apostoli Exarchátus. A résztvevők Székely János püspök vezetésével tekintették át a cigánypasztoráció mai helyzetét.
/hirek/ciganypasztoracios-tovabbkepzest-tartottak-miskolci-exarchatusban


2014. október 9.

Elindult a 72 óra
Október 9-én, csütörtök délután a budapesti Corvintető szórakozóhelyen rendezett ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette az idei „72 óra kompromisszum nélkül”, az október 9. és 12. között immár hetedik alkalommal megrendezett országos önkéntes ifjúsági akció.
/hirek/elindult-72-ora

2014. október 9.
Pécsen átadták a dzsámi és a Csontváry Múzeum felújított épületeit
A baranyai megyeszékhelyen október 9-én adták át a megújult Széchenyi téri dzsámit (Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom) és a Csontváry Múzeum épületét.
/hirek/pecsen-atadtak-dzsami-es-csontvary-muzeum-felujitott-epuleteit

2014. október 12.
Veszprém: a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően újjászületik a Pokoli torony
Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt új esélyeket teremtett a veszprémi Házgyári úti szegregátumban – a korábban Pokoli torony néven ismert tízemeletes épületben – zajló uniós program.
/hirek/veszprem-szakmat-tanultak-lakok-jatszoteret-kaptak-gyerekek

2014. október 12.
Középkori formáját kapta vissza a zajtai templom
2012-ben középkori épületrészeket és freskót találtak a régészek a felújítás során a zajtai Szent György-templomban. Nemrég befejeződött az eredeti rajzok alapján kivitelezett helyreállítás. Bosák Nándor és Schönberger Jenő püspökkel ünnepelték október 12-én a templomszentelést.
/hirek/kozepkori-formajat-kapta-vissza-zajtai-templom

2014. október 13.
Útjára indítottuk a Pápa-mobilt
Pápa-mobil néven október 13-án útjára indítottuk első magyar nyelvű, okostelefonokra és táblagépekre letölthető alkalmazásunkat.
/hirek/utjara-inditjuk-papa-mobilt

2014. október 11.
Hitoktatóknak tartottak továbbképzést a Kaposvári Egyházmegyében
Október 11-én tartották a hitoktatók továbbképzését Kaposváron. „A teremtés nem csupán rácsodálkozásra késztet, hanem felhív és elhív a misszióba” – fogalmazott Balás Béla püspök a nyitó szentmisén.
/hirek/hitoktatoknak-tartottak-tovabbkepzest-kaposvari-egyhazmegyeben-562

2014. október 11.
Megújult a pápai Szent Benedek Plébánia épülete
Szijártó László plébános meghívására Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg a Szent Benedek Plébánia felújított épületét és az udvarában álló kőkeresztet október 11-én Pápán.
/hirek/megujult-papai-szent-benedek-plebania-epulete

2014. október 15.
Brenner Jánosról készült festményt áldottak meg Körmenden
A körmendi Batthyány-emléktemplomban átadtak és megáldottak egy Brenner Jánost ábrázoló festményt, egy hetedik osztályos fiatal művész, Kőházy Anna alkotását.
/hirek/brenner-janosrol-keszult-festmenyt-aldottak-meg-kormenden-56362

2014. október 20.
Snell György az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye új segédpüspöke
Október 20-án a Szentatya Snell Györgyöt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki, és a pudenzianai címzetes püspöki címet adományozta neki.
/hirek/snell-gyorgy-az-esztergom-budapesti-foegyhazmegye-uj-segedpuspoke

2014. október 18.
25 éves lett az Új Misszió katolikus folyóirat
Huszonöt éve, 1989-ben jelent meg először az Egri Főegyházmegye plébániáinak adományaiból az Új Misszió katolikus folyóirat. Ebből az alkalomból hálaadó szentmisét tartottak a miskolci minorita templomban.
/hirek/25-eves-az-uj-misszio-katolikus-folyoirat

2014. október 19.
Felújították Kálmánháza görögkatolikus templomát
Templombúcsú keretében áldotta meg Seszták István pasztorális helynök a külsőleg felújított kálmánházi görögkatolikus templomot október 19-én. A nyírségi településen hagyománnyá vált a görög- és római katolikus egyházközségek közös ünneplése.
/hirek/felujitottak-kalmanhaza-gorogkatolikus-templomat-0123


2014. október 22.

Az ’56-os áldozatokra emlékeztek Székesfehérváron
Imádságos megemlékezésre hívta Székesfehérváron Spányi Antal megyéspüspök az egyházak képviselőit, a városi és megyei vezetőket, hogy együtt fejezzék ki tiszteletüket az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és mártírjai előtt.
/hirek/az-56-os-aldozatokra-emlekeztek-szekesfehervaron-videoval-0123

2014. október 23.
Új ólomüveg ablakok és ereklye a soproni Szent Orsolya-templomban
Október 8-án ünnepélyesen megáldották a soproni Szent Orsolya-templom oltár feletti falát díszítő színes üvegablakokat, és ugyanakkor helyezték el IV. Károly utolsó magyar király csontereklyéjét a Szent Angéla-mellékoltárnál egy fakeresztben.
/hirek/uj-olomuvegablakok-es-iv-karoly-ereklyeje-ekesitik-soproni-szent-orso

2014. október 28.
Konferencia a katolikus egyház magyarországi zsidómentő tevékenységéről
A katolikus egyház gyakorlatilag védőhálót nyújtott a holokauszt idején – hangsúlyozták az előadók október 28-án, Budapesten, „Az egyház tevékenysége Magyarországon a holokauszt idején” címmel megrendezett konferencián.
/hirek/konferencia-katolikus-egyhaz-magyarorszagi-zsidomento-tevekenysegerol

2014. október 30.
Megszentelték a Boldog Meszlényi Zoltán-templom harangjait
A budapesti Szent Adalbert Plébánia közössége október 30-án szentmisén búcsúzott el attól az üzlethelyiségből átalakított kápolnától, amelyet évtizedekig használtak. A szertartás után Erdő Péter bíboros megszentelte a holnap felszentelendő Boldog Meszlényi Zoltán-templom harangjait.
/hirek/megszenteltek-boldog-meszlenyi-zoltan-templom-harangjait-kepgaleriaval


2014. október 31.

Erdő Péter felszentelte Budapest új templomát
A templomszentelés a fények ünnepe, hiszen itt ragyog fel Krisztus, a világ világossága – mondta október 31-én, pénteken este Erdő Péter bíboros a budapesti Boldog Meszlényi Zoltán-templom felszentelésekor.
/hirek/erdo-peter-felszentelte-budapest-lagymanyos-uj-templomat


NOVEMBER

2014. november 2.
Magyarországra érkezett az ifjúsági világtalálkozók keresztje
Az ifjúsági világtalálkozók (IVT) Magyarországra érkező keresztjét és ikonját november 2-án, vasárnap a zsúfolásig megtelt nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban fogadták püspöki szentmise keretében a fiatalok.
/hirek/magyarorszagra-erkezett-az-ifjusagi-vilagtalalkozok-keresztje

2014. november 2.
Görögkatolikus papnövendékek öltöztek be Nyíregyházán
Püspöki vecsernye keretében kapták meg a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet másodéves növendékei reverendájukat.
/hirek/gorogkatolikus-papnovendekek-oltoztek-be-nyiregyhazan-0123

2014. november 3.
Átadták a Mindszenty-emlékérmeket
Bolberitz Pál egyetemi tanár, a Szent István Akadémia elnöke, Horváth János közgazdász, az Országgyűlés volt korelnöke és P. Ferencz B. Ervin ferences szerzetes vehették át a Mindszenty-emlékérmet.
/hirek/atadtak-mindszenty-emlekermeket-0123

2014. november 5.
Infokommunikációs díjat nyert a máltaiak Webnővér honlapja
Saját kategóriájában második díjat nyert a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Webnővér honlapja az eFestival nevű seregszemle éves értékelésén Balatonfüreden.
/hirek/infokommunikacios-dijat-nyert-maltaiak-webnover-honlapja

2014. november 4-6.
Ifjúságpasztorációs tanulmányi napokat tartottak Kecskeméten
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága november 4. és 6. között Kecskeméten tartotta éves ifjúságpasztorációs tanulmányi napjait.
/hirek/ifjusagpasztoracios-tanulmanyi-napokat-tartottak-kecskemeten

2014. november 7-8.
Kárpát-medencei nevelési konferencia a Boldogasszony Iskolanővéreknél
Debrecenben 320 pedagógus – köztük szerzetesnővérek és világi munkatársak a határon túli missziókból és a rend négy hazai iskolájából – vettek részt a Boldogasszony Iskolanővérek által szervezett nevelési konferencián.
/hirek/karpat-medencei-nevelesi-konferencia-boldogasszony-iskolanovereknel


2014. november 9.

Az ifjúsági világtalálkozók keresztje Budapestre ért
Az ifjúsági világtalálkozók országjáró keresztje és ikonja november 9-én, vasárnap este 7 órakor érkezett meg Veszprémből Budapestre az Országúti Ferencesek templomába, ahol a kereszt fogadását ifjúsági szentmise követte, melyet Dobszay Benedek OFM, ferences tartományfőnök celebrált.
/hirek/az-ifjusagi-vilagtalalkozok-keresztje-budapestre-ert

2014. november 10.
Szent Cirill és Metód Emlékéremmel tüntették ki Beer Miklóst
A szlávok megtérítőiről, a szláv írásbeliség megteremtőiről elnevezett Szent Cirill és Metód Emlékérmet vehetett át Beer Miklós váci megyéspüspök Tibor Mikuštól, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat elnökétől a váci püspöki palota dísztermében.
/hirek/szent-cirill-es-metod-emlekeremmel-tuntettek-ki-beer-miklost


2014. november 11.

Szent Márton ünnepe Pannonhalmán
Ünnepi szentmisével, koncerttel és témahéttel emlékezett meg a Pannonhalmi Főapátság védőszentjéről, Szent Márton szerzetes püspökről. November 11-én az ünnepi liturgia főcelebránsa Korbinian Birnbacher salzburgi főapát volt.
/hirek/szent-marton-unnepe-pannonhalman

2014. november 13.
Egyházmegyei ifjúsági közösségi napot tartottak Kalocsán
Másodszor rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében az ifjúsági közösségi napot, amelyen idén százharmincan vettek részt.
/hirek/egyhazmegyei-ifjusagi-kozossegi-napot-tartottak-kalocsan

2014. november 14.
Ötéves a hodászi Angyalok Kertje
A hodászi Angyalok Kertje Görögkatolikus Óvoda ötödik születésnapját ünnepelte november 14-én, pénteken. Az ünnepségen részt vett Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök is.
/hirek/oteves-az-angyalok-kertje-hodaszon

2014. november 17.
Budapestért díjjal tüntették ki Kállay Emil piaristát
Kállay Emil piarista szerzetesnek és hittanárnak a főváros lelki közösségi életének ápolásáért, az ifjúság vallásos neveléséért és a keresztény szellemiség példamutató terjesztéséért Budapestért díjat adományoztak.
/hirek/budapestert-dijjal-tuntettek-ki-kallay-emil-piaristat

2014. november 17.
Jedlik Ányosról elnevezett természettudományi labort avattak Kisvárdán
A kisvárdai Szent László Katolikus Szakközépiskolában november 17-én ünnepélyes keretek között került sor az új természettudományi laboratórium felavatására. Az új laboratóriumot Linzenbold József esperes áldotta meg.
/hirek/jedlik-anyosrol-elnevezett-termeszettudomanyi-labort-avattak-kisvardan

2014. november 18.
Mire képes egy hegedű?
A Máltai Szeretetszolgálat monori tapasztalata bizonyította: a cigánytelepen élő gyerekeknek jó és hasznos a közös zenélés. A Szimfónia program keretében idén szeptembertől már 15 kistelepülésen tanítják zenélni a legnehezebb sorsú gyerekeket. Szent Erzsébet ünnepe alkalmából megnéztük a programot.
/hirek/mire-kepes-egy-hegedu

2014. november 19.
Szolidaritás Éjszakája Szegeden
A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség által immár tizedik alkalommal meghirdetett Szolidaritás Éjszakáját november 19-én tartották Szegeden, a Dugonics téren. A rendezvény célja, hogy a társadalom figyelmét felhívja a krízisidőszakban rendkívül nehéz körülmények között élő hajléktalanok helyzetére.
/hirek/egy-tal-etel-nehany-ora-figyelem-szolidaritas-ejszakajan-kepgal

2014. november 19.
Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat
Gesztesy András, a Pécsi Hittudományi Főiskola teológiai tanára, Schmatovich János, a Győri Hittudományi Főiskola tanára és Solymosi László akadémikus, a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanára kapott idén Fraknói Vilmos-díjat.
/hirek/atadtak-fraknoi-vilmos-dijakat

2014. november 22.
Ökumenikus konferenciát tartottak Debrecenben
A november 22-én megrendezett konferencia témája a II. Vatikáni Zsinat 1964. november 21-én megjelent, Unitatis redintegratio kezdetű, ökumenizmusról szóló határozata volt.
/hirek/okumenikus-konferenciat-tartottak-debrecenben

2014. november 22.
Felszentelték Répáshuta új templomát
A négyszáz lelkes, szlovák nemzetiségűek által is lakott bükki település Kisboldogasszony tiszteletére épített templomát Ternyák Csaba egri érsek november 22-én, szombaton szentelte fel.
/hirek/felszenteltek-repashuta-uj-templomat-kepgaleriaval

2014. november 22.
Huszonöt gyermek keresztelője Székesfehérváron
November 22-én Spányi Antal megyéspüspök megkeresztelte a polgárdi Don Bosco Iskolaház és a székesfehérvári Szent Imre Iskolaház huszonöt neveltjét.
/hirek/spanyi-antal-puspok-megkeresztelte-don-bosco-iskolahaz-es-szent-imre-is

2014. november 23.
Szent Erzsébet kenyere – példaértékű összefogás a gyermekek javára
A Katolikus Karitász és a Lipóti Pékség november 23-án közös programot indított az éhező gyermekek megsegítésére.
/hirek/szent-erzsebet-kenyere-peldaerteku-osszefogas-gyermekek-javara


2014. november 23.

Átadták a Szent Erzsébet rózsája díjat
Idén tizenötödik alkalommal ítélte oda a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényének hangsúlyozására, a díjazottak személyes példájának elismerésére a Szent Erzsébet rózsája díjat. A kitüntetést Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke adta át Simon Sándorné Dancs Máriának.
/hirek/atadtak-szent-erzsebet-rozsaja-dijat-57144

2014. november 23.
Károli Gáspárra emlékeztek a megújult gönci katolikus templomban
A bibliafordító Károli Gáspárra emlékeztek szűkebb hazájában, Göncön, a helyi római katolikus templomban november 23-án.
/hirek/karoli-gasparra-emlekeztek-megujult-gonci-katolikus-templomban

2014. november 23.
Palánki Ferenc: Vigyetek hitet, hűséget, hitelességet az emberek közé
Krisztus király ünnepéhez kapcsolódva november 22-én beöltözési szertartást tartottak az Egri Érseki Papnevelő Intézetben. November 23-án Palánki Ferenc avatott lektorokat és akolitusokat.
/hirek/palanki-ferenc-vigyetek-hitet-huseget-hitelesseget-az-emberek-koze

2014. november 24.
Lengyel állami kitüntetésben részesült Szuromi Szabolcs rektor
A Lengyel Köztársaság elnöke, Bronisław Komorowski döntése alapján Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora a Lengyel Köztársaság tiszti keresztjét vehette át. A kitüntetést Roman Kowalski, Lengyelország magyarországi nagykövete adta át.
/hirek/lengyel-allami-kituntetesben-reszesult-szuromi-szabolcs-rektor

2014. november 24.
Terézvárosi vallásközi konferencia a misztikáról
A terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébániai hittantermében a vallásközi konferencia-sorozat keretében katolikus, zsidó és muzulmán szakértők a misztika témájáról osztották meg gondolataikat.
/hirek/a-misztikarol-beszelgettek-terezvarosi-vallaskozi-konferencian

2014. november 25.
Adventi fényüzenetek a székesfehérvári püspöki palota homlokzatán
Újdonságként a püspöki palota homlokzata is ünneplőbe öltözött idén Székesfehérváron: SMS-hosszúságú ünnepváró jókívánságok jelentek meg az épület falán adventben.
/hirek/adventi-fenyuzenetek-szekesfehervari-puspoki-palota-homlokzatan

2014. november 25.
KaritászPONT nyílt Miskolcon
Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a miskolci KaritászPONTot november 25-én Palánki Ferenc egri segédpüspök, Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója, Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója és Kriza Ákos miskolci polgármester jelenlétében.
/hirek/karitaszpont-nyilt-miskolcon-kepgaleriaval-es-videoval

2014. november 30.
Megújult a Szombathelyi Egyházmegye egyik legrégebbi temploma
Veres András szombathelyi megyéspüspök november 30-án megáldotta a Vas megyei Dozmat kívül-belül felújított templomát.
/hirek/megujult-szombathelyi-egyhazmegye-egyik-legregebbi-temploma

2014. november 30.
Meghirdették a katolikus megújulás emlékévét Debrecenben
Debrecenben advent első vasárnapján meghirdették az emlékévet a katolikus megújulás közelgő háromszázadik évfordulójára. A város polgármestere, illetve a református, a katolikus és a görögkatolikus püspök együtt gyújtották meg az első adventi gyertyát.
/hirek/meghirdettek-a-katolikus-megujulas-emlekevet-debrecenben


2014. november 30.

Kezdetét vette a megszentelt élet éve
A szerzetesek és a megszentelt életet más formában választók által megélt evangéliumi tanácsok, a szegénység, a szüzesség és az engedelmesség olyan jelek, amelyek irányt mutatnak az emberiség életének – mondta Erdő Péter a Szent István-bazilikában november 30-án bemutatott szentmisén.
/hirek/kezdetet-vette-megszentelt-elet-eve


DECEMBER

2014. december 1.
Egyházi intézmények munkatársait tüntették ki
Pro Voluntarius, Pro Caritate, Szent Kristóf- és Esélyegyenlőségért díjakat adott át a Pesti Vigadóban december 1-jén, hétfőn Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, illetve a tárca több államtitkára.
/hirek/egyhazi-intezmenyek-munkatarsait-tuntettek-ki

2014. december 2.
Liget Budapest: emlékhelyet alakítanak ki a Regnum Marianum templom helyén
Méltó emlékhelyet alakítanak ki a Liget Budapest program keretében az egykori Regnum Marianum templomnak – közölte Baán László, a projekt miniszteri biztosa.
/hirek/liget-budapest-emlekhelyet-alakitanak-ki-regnum-marianum-templom-helyen


2014. december 2.

Görögkatolikus gyermekekkel találkozott a finn Mikulás
Magyarországra érkezését követően december 1-jén és 2-án a Hajdúdorogi Egyházmegye látta vendégül Joulupukkit, a lappföldi Mikulást.
/hirek/kozel-otszaz-gorogkatolikus-gyermekkel-talalkozott-finn-mikulas

2014. december 4.
Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 2. és 3. között megtartotta téli rendes ülését. Az ülés témáiról Erdő Péter bíboros, a konferencia elnöke és Mohos Gábor, a testület titkára sajtótájékoztatón számoltak be december 4-én.
/hirek/ulesezett-magyar-katolikus-puspoki-konferencia-57431

2014. december 5.
Dizájnkiállítás nyílt a szeged-alsóvárosi ferences látogatóközpontban
A helyi közösség jelenkorát hivatott bemutatni az a dizájn- és képzőművészeti kiállítás, mely KÖR címmel nyílik 2014. december 5-én az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban.
/hirek/dizajnkiallitas-nyilik-szeged-alsovarosi-ferences-latogatokozpontban

2014. december 5.
Szociális testvérek és ferencesek a II. világháború idején
Közös konferenciát rendezett 2014. december 5-én Budapesten a Szociális Testvérek Társasága és a Ferences Rendtartomány; mely után emléktáblát áldottak meg, majd Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius vezetésével ünnepi szentmisét mutattak be a budai ferences templomban.
/hirek/szocialis-testverek-es-ferencesek-ii-vilaghaboru-idejen


2014. december 6.

Püspökké szentelték Snell Györgyöt
December 6-án, ünnepi szentmisén püspökké szentelték Snell Györgyöt, a budapesti Szent István-bazilika plébánosát. A szentelés szertartását Erdő Péter bíboros vezette, a társszentelők Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és Udvardy György püspök voltak.
/hirek/puspokke-szenteltek-snell-gyorgyot-kepgaleriaval

2014. december 7.
Elindult az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció
A Katolikus Karitász december 7-én Nyíregyházán indította el az „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű országos szolidaritási akcióját.
/hirek/elindult-az-egymillio-csillag-szegenyekert-szolidaritasi-akcio

2014. december 7.
Felavatták Kerkai Jenő jezsuita szerzetes szobrát
Kerkai Jenő jezsuita szerzetes bronz mellszobrát 2014. december 7-én, vasárnap leplezték le a Lakiteleki Népfőiskolán.
/hirek/felavattak-kerkai-jeno-jezsuita-szerzetes-mellszobrat-lakiteleki-nepfoisk

2014. december 8.
Fogadalmat tettek a Regnum Marianum közösség új tagjai
A Regnum Marianum közösség este 6 órakor szentmise keretében ünnepelte a Szeplőtelen Fogantatás titkát a Szent István-bazilikában, egyben a közösség tagjai letették, illetve megújították fogadalmukat.
/hirek/fogadalmat-tettek-regnum-marianum-kozosseg-uj-tagjai


2014. december 9.

Katona István püspöki jubileuma: Sugározzátok Krisztus jóságát!
Katona István püspökké szentelésének 25. évfordulóját ünnepelték december 9-én, kedden a váci székesegyházban. Beer Miklós váci megyéspüspök, Varga Lajos váci segédpüspök és Palánki Ferenc egri segédpüspök köszöntötték az ünnepeltet.
/hirek/katona-istvan-puspoki-jubileuma-sugarozzatok-krisztus-josagat

2014. december 11.
Könyv mutatja be a húszéves Katolikus Tábori Püspökséget
„Inter arma caritas”, vagyis „Fegyverek között a szeretet” címmel a húszéves Katolikus Tábori Püspökség történetét és működését bemutató könyvet jelentetett meg a HM Zrínyi Nonprofit Kft.
/hirek/konyv-mutatja-be-huszeves-katolikus-tabori-puspokseget

2014. december 12.
Első alkalommal adták át a Váci Egyházmegye elismeréseit
Beer Miklós megyéspüspök a váci Püspöki Palota dísztermében adta át „A Váci Egyházmegye Elismert Személye” kitüntetésről szóló okleveleket. Az egyházmegye vidékfejlesztési irodájának kezdeményezésére a Váci Egyházmegye – eddig az országban egyedülállóan – idén indította útjára tanúsító védjegyét.
/hirek/elso-alkalommal-adtak-at-vaci-egyhazmegye-elismereseit

2014. december 13.
Magyar Örökség Díjat kapott Kuklay Antal és Telenkó Miklós
Az elismerést hét kiemelkedő kulturális személyiségnek, illetve kulturális és egészségügyi intézménynek adományozták a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.
/hirek/magyar-orokseg-dijat-kap-kuklay-antal-es-telenko-miklos-0123

2014. december 15.
Debrecen háziezredére emlékeztek a Szent Anna-székesegyházban
A Magyar Honvédség Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalja december 15-én tartotta csapatünnepét a debreceni Szent Anna-székesegyházban.
/hirek/debrecen-haziezredere-emlekeztek-szent-anna-szekesegyhazban

2014. december 17.
Stift Zoltán (Angelico atya) kiállítása a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban
December 17-én Stift Zoltán, művésznevén Angelico atya előadása és kiállítása gazdagította a Premontrei Gimnázium karácsonyi készületét.
/hirek/stift-zoltan-kiallitasa-szombathelyi-premontrei-gimnaziumban-videoval

2014. december 20.
iOS-en is elérhető a bővült tartalmú Pápa-mobil
Az Android után iOS-alapon is elérhetővé vált a Pápa-mobil. További újdonság, hogy az applikációban a Magyar Kurír minden főmenüjét elérhetővé tettük.
/hirek/ios-en-is-elerheto-bovult-tartalmu-papa-mobil

2014. december 21.
Erdő Péter megáldotta a belvárosi Szent Anna-templom megújult homlokzatát
Befejeződött a budapest-belvárosi (Szervita téri) Szent Anna-templom külső felújítása. Ebből az alkalomból december 21-én, vasárnap Erdő Péter bíboros megáldotta a megújult homlokzatot, és ünnepi szentmisét celebrált a barokk templomban.
/hirek/erdo-peter-megaldotta

2014. december 25.
Erdő Péter: A betlehemi kisded segítségünket és gyengédségünket kéri
A betlehemi kisded kéri segítségünket és gyengédségünket minden rászoruló, minden beteg, minden magányos, minden nélkülöző ember személyében – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros szenteste, a zsúfolásig telt budapesti Szent István-bazilikában tartott éjféli szentmisén.
/hirek/erdo-peter-isten-az-egyszeru-elemi-alapveto-dolgokra-figyelo-emberhez-sz

2014. december 26.
Karácsonyi ebéd a szegényekkel – a mennyei lakoma előképe
A Szent Egyed közösség karácsonykor évről évre vendégül látja nehéz sorsú barátait. Idén december 25-én Magyarországon Budapesten, Pécsen, Monoron, Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn rendeztek ünnepet intézetben élő idősek, hajléktalanok, nehéz körülmények között élő magányosok és családok számára.
/hirek/karacsonyi-ebed-szegenyekkel-mennyei-lakoma-elokepe


2014. december 26.

Karácsonyi diakónusszentelés Kecskeméten
Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek december 26-án, a kecskeméti Urunk Mennybemenetele-társszékesegyházban Ivanics Zoltán, Zirig Kristóf és Tóth Tibor akolitust diakónussá szentelte; Tápai Pétert lektorrá, Marton Gábort pedig akolitussá avatta.
/hirek/karacsonyi-diakonusszenteles-kecskemeten

2014. december 27.
Boldog Salkaházi Sárára emlékeztek mártírhalálának hetvenedik évfordulóján
A Szociális Testvérek Társasága szerzetesközösség Boldog Salkaházi Sára halálának évfordulóján, december 27-én koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Budapesten, a Bokréta u. 3. számú házon lévő emléktáblánál.
/hirek/emlekezes-boldog-salkahazi-sarara

 

Fotó: Lambert Attila, Thaler Tamás, Fehér János, Mudrák Attila, Turcsik István, Ifj. Hortobágyi Tibor, Zadubenszki Norbert, Lengyel Ákos, MTI

Videó: Szent István TV, Metanoia, Bonum TV, Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria